На Кіровоградщині складаються сприятливі погодні умови для льодоходу та паводків

03.03.2021 13:14
На Кіровоградщині складаються сприятливі погодні умови для льодоходу та паводків. Про це йшла мова на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, інформує медіапортал DOZOR.
 
За даними прогнозу ДСНС України через коливання температурного режиму можуть виникати надзвичайні ситуації або ускладнення в життєдіяльності населення. Під час відлиг і формування тало-дощових паводків або раннього розвитку водопілля можливі підтоплення окремих населених пунктів та об’єктів господарювання. Також в умовах низького температурного фону можливі утворення заторів льоду та пов’язаних з ними різких підйомів рівнів води. 
 
У заході взяв участь начальник управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук.
 
У зв’язку зі сприятливими погодними умовами для паводків та з метою попередження епідемічних ускладнень серед населення області у результаті можливих паводків Держпродспоживслужба рекомендує для територій, потерпілих унаслідок повені:
  1. Організовувати питне водопостачання населення виключно з використанням привізної та фасованої питної води. Використання колодязної та водопровідної питної води повинно бути заборонено через можливість її хімічного та бактеріологічного забруднення.
  2. Налагодити постачання населенню продуктів харчування гарантованої якості. Їжа повинна проходити обов’язкову термообробку. Бажано створити систему громадського харчування на місцях.
  3. Здійснити дезінфекцію та дератизацію на потерпілих від повені територіях для профілактики інфекційних хвороб та міграції гризунів.
Після сходу води з ґрунтового покриву потрібно:

- провести рекультивацію земель – очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій, сміття тощо) та перекопати городи присадибних ділянок на глибину 20-25 см;

- індивідуальні вигрібні вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційних машин та продезінфікувати;

- колодязі звільнити від нанесеного бруду, спорожнити, почистити та продезінфікувати;

- провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;

- трупи загиблих тварин і птиці захоронити на скотомогильниках під контролем фахівців територіальних підрозділів Держпродспоживслужби.

В подальшому на таких територіях необхідно дослідити ґрунт на наявність токсичних сполук (отрутохімікатів, важких металів, нітратів тощо), збудників інфекційних, паразитарних хвороб та провести рекультивацію територій.
З метою забезпечення контролю за санітарно-епідеміологічною ситуацією за можливого підтоплення населених пунктів та після спаду води в них Держпродспоживслужба Кіровоградщини поінформувала балансоутримувачів об’єктів водопостачання про необхідність забезпечення запасів реагентів, знезаражуючих засобів і реактивів для очищення питної води та проведення посиленого лабораторного контролю за її якістю.
 
 
Переглядiв: 393