На Кіровоградщині з літаків скидатимуть вакцини проти сказу

07.09.2020 12:21
image

На Кіровоградщині з літаків скидатимуть вакцини проти сказу у кінці вересня – на початку жовтня. Про це медіапорталу DOZOR повідомили в Держпродспоживслужбі області.

За інформацією, на території області розпочнеться кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу з використанням авіаційного транспорту. Пероральна імунізація має забезпечити створення благополучного середовища щодо захворювання на сказ серед диких тварин, які є основними носіями збудника хвороби.

Вакцини розкидатимуть над лісовими та сільськогосподарськими угіддями поза територіями населених пунктів та водних об’єктів. У літаках, з яких поширюють приманки, стоїть спеціальна машина, обладнана GPS-навігатором.

Він вираховує, куди саме впаде вакцина, і фіксує кількість скинутих брикетів. На один квадратний кілометр – 20 доз. Швидкість викидання приманок регулюється автоматично. Приманка є безпечною для людей і тварин. Вона має вигляд невеликого брикету розміром із сірникову коробку з запахом м’ясокісткового борошна, а всередині містить желеподібну капсулу з вакциною проти сказу.

Фахівці наголошують, щоб у разі виявлення приманок жителі не брали їх руками і не переміщували з місць розкладання. Під час лісових прогулянок з дітьми необхідно слідкувати, щоб вони не торкалися брикетів, адже якщо дика тварина відчує на приманці запах людини, вона її не їстиме.

Кампанія з пероральної імунізації проти сказу триватиме на території Кіровоградщини близько місяця залежно від погодних умов.

image
image
Переглядiв: 1718