На Кіровоградщині зафіксували 25 випадків сказу

09.03.2020 09:10

З початку року на території області зафіксували 25 випадків сказу у тварин. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомили у Держпродспоживслужбі області. 

Так, найчастіше захворювання реєструється серед диких м’ясоїдних тварин (лисиць), це 15 випадків. Діагноз сказ встановлюється лисицям за результатами лабораторного обстеження біоматеріалу, наданого мисливцями після проведення планових відстрілів. Також захворювання виявили в 6 собак та 4 котів.

«Стосовно усіх випадків Держпродспоживслужбою області вжито необхідних заходів щодо ліквідації сказу в неблагополучних пунктах та уникнення поширення захворювання. А саме: при лабораторному підтвердженні захворювання тварини на сказ проводилася дезінфекція приміщень, в яких перебувала чи загинула тварина. Також на території, де перебувала хвора тварина, перераховували усіх тварин та проводили вакцинацію проти сказу. Стосовно кожного випадку в районах і містах проводилися засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, на яких визначали вогнище інфекції та загрозливу зону і вводили карантин на 60 днів. Також проводилися щеплення усіх тварин у домоволодіннях, що знаходилися у визначеній загрозливій зоні», - повідомляють у Держпродспоживслужбі.

Фахівці зазначають, що основним методом боротьби з захворюванням є його профілактика, тобто проведення щеплення. Вакцина наявна в області у достатній кількості та є безкоштовною.  Оплатити необхідно лише допоміжні матеріали (шприц тощо). Для проведення щеплення можна звертатися до державних лікарень (пунктів) ветеринарної медицини.

Переглядiв: 1035