На Кіровоградщині аудитори запобігли придбанню білоруського трактора комунальним підприємством

18.07.2023 15:14

Фахівці Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області дослідили процедуру закупівлі трактора, розміщену на вебпорталі Prozorro. Замовник – комунальне підприємство Смолінський «ДОБРОБУТ» – не відхилив тендерну пропозицію учасника, який хотів продати білоруський трактор «БЕЛАРУС МТЗ – 82.1» вартістю 1,6 млн грн. Про це повідомляє Держаудитслужба, інформує медіапортал DOZOR.

Так, замовникам забороняється купувати товари, що походять із російської федерації чи республіки білорусь (за винятком товарів, необхідних для ремонту та обслуговування товарів, придбаних до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 року № 1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування»).

Також знайшли порушення в тендерній документації замовника – КП Смолінський «Добробут» не встановило вимоги щодо ступеня локалізації виробництва, який мав становити 15% у 2023 році.

Це означає, що в Україні має вироблятися від 15% собівартості сировини, деталей, складових частин, комплектуючих тощо у пропонованих учасниками закупівель товарах, які підпадають під правила локалізації. Замовники повинні обов’язково вказувати цю вимогу в тендерних документах, проте КП Смолінський «Добробут» її проігнорувало.

Тож фахівці Управління зобов’язали комунальне підприємство відмінити процедуру відкритих торгів та здійснити заходи, спрямовані на недопущення у майбутньому встановлених порушень, зокрема шляхом притягнення до відповідальності винних осіб.

Замовник відмінив відкриті торги на виконання вимог аудиторів.

Переглядiв: 506