На Кіровоградщині через африканську чуму загинули тварини

11.05.2023 13:02

На території ПП «Гарант» у селі Верблюжка загинули 8 свиней. Фахівці констатували в них африканську чуму свиней. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у Держпродспоживслужбі області.

Так, для ліквідації спалаху хвороби комісія визначила межі епізоотичного вогнища (територія ПП «Гарант» в селі Верблюжка), зони захисту радіусом 3 км (вулиці Задніпряного, Лесі Українки, Хутірська в селі Верблюжка) та зони нагляду (села Верблюжка, Куцівка, Просторе, Василівка, Білозерне, Дубровино, Ручайки, Велика Чечеліївка, Білопіль, Нагорне, Сотницьке).

Відповідно до вимог інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней спеціалісти Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини здійснили в епізоотичному вогнищі умертвіння безкровним методом тварин, які утримувалися на підприємстві (2 голови), та спалювання трупів тварин. Місце спалення продезінфікували та знезаразили приміщення, де знаходилися тварини. Також обмежили  доступ стороннього транспорту та людей на час карантину з АЧС (40 діб).

Наразі проводиться робота з уточнення свинопоголів`я в зонах захисту та нагляду. Сигнальних повідомлень про випадки підозри на захворювання та загибель свинопоголів’я з навколишніх населених пунктів та господарств не надходило. Ситуація залишається на контролі.

Нагадаємо, що АЧС – це одна з найнебезпечніших хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати все, навіть потенційно інфіковане, свинопоголів’я. Водночас вірус АЧС не передається людині та є безпечним для її здоров’я. Зараження свиней у господарствах може відбуватися шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, а також через диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал.

Переглядiв: 1072