На Кіровоградщині на території «Веселих Боковеньок» з’явилась нова рослина (ФОТО)

20.07.2022 13:42

На греблі, де постійно протікає річка Боковенька з’явилась цікава рослина, схожа на подорожник, але яка зростає у воді. Про це медіапорталу DOZOR повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

«За допомогою довелося звернутися до визначника, бо раніше на нашій території не зустрічали таку рослину. Багаторічна трав’яниста рослина висотою 20-60 см, серцевидне листя на довгих черешках може досягати до 20 см в довжину, зібране в прикореневу розетку. По опису виявилось, що це – частуха подорожникова. Із багатьох джерел дізналися, що як і для інших видів частухи характерна гетерофілія, тобто різнолистковість, підводна форма цих рослин має лінійне листя. Квітконоси виходять з центра листових розеток і піднімаються у висоту на 90 см», - повідомляють у відомстві.

«Квітки білі, маленькі, плоди дрібні після дозрівання залишаються зеленого кольору, які з часом розпадаються і плавають по воді. Завдяки цьому рослина добре розмножується. Кореневища і корені містять крохмаль, цукор, ефірну олію. У надземної частини рослини є пекучий отруйний сік. Мабуть і до нас частуха потрапила по течії р. Боковеньки, адже вона зростає в умовах з підвищеною вологістю, по берегах річок, на мілководді, у воді та болоті. Використовують частуху в декоративних цілях, висаджують вздовж штучних ставків, водопадів, озер. Цінують її і тому, що практично вона не потребує догляду при вирощуванні, швидко розмножується і є чудовим медоносом. В теплі дні при температурі повітря вище 15 градусів за Цельсієм її квіти виділяють слабоцукристий нектар, лише за одну добу одна квітка може дати 0,2 мг нектару концентрацією цукристості 40%», - розповідають в управлінні.

  Приєднуйтеся до нас у соцмережах: Фейсбук: |Телеграм Інстаграм

Переглядiв: 3621