У 2023 році планується несуттєве скорочення виробництва ранніх зернових у порівнянні із попереднім роком (-139 тис. тонн), але ці зміни не вплинуть на внутрішню продовольчу безпеку. Про це під час брифінгу повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку ОВА Валерія Фурманова сьогодні, 3 серпня, інформує медіапортал DOZOR.
За словами посадовиці, частина зернового ресурсу споживається в області, це потреби харчової промисловості, використання зерна для посівного матеріалу, на корм худобі та птиці тощо.
«Разом із цим, внутрішнє споживання зерна у нас є набагато меншим від того, що вирощуємо. Для прикладу, із отриманого в 2022 році збіжжя зернових у 4,0 млн. тонн, для внутрішніх потреб області використовується 844,5 тис. тонн. Це 20 % від вирощеного за сільськогосподарський рік. Решта – експортний потенціал. А є ще й перехідні залишки від попереднього урожаю. Цього року це близько 1,0 млн. тонн», - пояснила Валерія Фурманова.