На Кіровоградщині скасували вирок про позбавлення волі учня 11 класу

05.07.2024 12:10

Кропивницький апеляційний суд скасував вирок Компаніївського районного суду, яким засуджено одинадцятикласника до 5 років позбавлення волі з іспитовим строком в 1 рік. Неповнолітній є фігурантом кримінального провадження за фактом крадіжки мобільного телефону та коштів на загальну суму майже 6 тис. гривень. Про це повідомляють у прокуратурі області.

Реагуючи на ухвалений районним судом незаконний вирок, керівник обласної прокуратури звернувся до апеляційної інстанції зі скаргою на призначене хлопцю покарання, як занадто суворе.

Керівник прокуратури вимагав скасувати вирок в частині призначеного покарання. Відтак наполягав ухвалити новий вирок по справі із застосуванням ч. 1 ст. 69 КК України та призначити покарання у вигляді 90 годин громадських робіт.

Прокурор звернув увагу, що під час ухвалення вироку не взято до уваги низку пом’якшуючих обставин: злочин вчинено неповнолітньою особою, до того ж вперше, щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, добровільне відшкодування заподіяної шкоди, прохання потерпілої не призначати суворе покарання, а також виключно позитивні характеристики з місця проживання та навчання.

Вказаний факт є яскравим прикладом імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, у практичну діяльність задля забезпечення найкращих інтересів дитини, яка стала учасником кримінального провадження.

Переглядiв: 361