На Кіровоградщині у лісонасіннєвому центрі вперше висівають насіння (ФОТОФАКТ)

29.04.2023 13:45

У лісонасіннєвому центрі Кіровоградщини, який збудували торік у «Чорноліському лісовому господарстві»,  вперше висівають насіння. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у Центральному лісовому офісі.

Вже цієї весни фахівці філії запустили лінію і вперше розпочали висівання жолудів дуба та сосни у мультиплати.  Процес відбувається у три етапи: висів, пророщування, дорощення.

Італійська лінія точного висіву автоматична, що значно пришвидшує і покращує якість садивного матеріалу. Висівають насіння у спеціальні мультиплати із субстатом торфу та добрив. Завдяки тому, що у субстраті, де проростатиме насіння, відразу є добрива, наступне удобрення можна проводити вже ближче до осені. Добрив у торфосуміші вистачає на 3-4 місяці вирощування.

Основною лісоутворюючою породою лісів філії "Чорноліське лісове господарство" є дуб звичайний. Тож лінія для висіву виготовлена і модернізована спеціально під потреби філії, адже стандартне обладнання пристосоване лише для вирощування хвойних порід.

Лінія для вирощування сіянців потужна - за годину засіває до 700 касет. В одній касеті для жолудя дуба 40 комірок, а в касеті для сосни - 60.

Цьогоріч тут висіють і виростять 160 тисяч сіянців із закритою кореневою системою - 110 тисяч сіянців дуба звичайоного і 50 тисяч сосни звичайної. Такої кількості сіянців вистачить, щоб створити 30 га лісів.

Маленькі сходи будуть рости на полі для дорощування площею 100 м2, яке оснащене автоматичною системою поливу, що дозволяє створити сіянцям сприятливий мікроклімат для росту.

Сіянці із закритою кореневою системою мають високу приживлюваність - понад 90%, та гарний річний приріст. Новітні технології дозволять лісівникам створювати якісний садивний матеріал в найкоротші терміни, який надалі буде основою лісових насаджень філії.

Переглядiв: 727