На Кіровоградщині вдвічі збільшилася кількість випадків сказу

19.02.2024 16:11

На Кіровоградшині протягом минулого року зафіксували 100 випадків сказу тварин, що вдвічі більше, ніж у 2022 році. Про це повідомляють у Держпродспоживслужбі області, інформує медіапортал DOZOR.

Так, під час робочої наради з керівниками територіальних підрозділів служби, районних державних лікарень ветеринарної медицини, регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби очільник управління Ігор Бойчук зазначив, що одним із визначальних факторів, з яким можна пов’язати тенденцію до поширення хвороби та збільшення випадків сказу, є неможливість провести імунізацію диких тварин, зокрема червоних лисиць, які в природі є основним носієм вірусу.

 З 2018 року імунізація проводилася кожної осені за допомогою розкидання з літаків спеціальних принад для диких тварин з вакциною всередині.

Враховуючи складну епізоотичну ситуацію, в жовтні 2023 року фахівці ветеринарної медицини вручну розкладали принади з вакциною для диких тварин.

Таким способом вдалося охопити майже 2 тисячі км² території Кіровоградської області, використали 48850 доз вакцини (це 25 доз на 1 км²).

Наразі Держпродспоживслужбою плануються заходи щодо імунізації диких тварин методом ручного розкладання принад на весну та осінь цього року.

Переглядiв: 272