На Кіровоградщині висаджують ліс за новими технологіями

06.11.2023 11:35

У філії "Чорноліське лісове господарство" на Кіровоградщині цьогоріч вперше висаджують садивний матеріал, вирощений у лісонасіннєвому селекційному центрі. Про це повідомляє прес-служба Центрального лісового офісу.

Тут цьогоріч виростили перші 147 тисяч сіянців із закритою кореневою системою - 108 тис. сіянців дуба звичайного і 47 тис. сіянців сосни кримської. Цієї кількості сіянців вистачить, щоб заліснити 30 га ділянок.

"Приживлюваність сіянців, вирощених у лісових розсадниках, при сприятливих умовах становить максимум 80%, а сіянці із ЗКС, які виросли на полі для дорощування лісонасіннєвого центру, мають приживлюваність 90%, що дає нам змогу оптимально розприділяти садивний матеріал по площах і бути впевниними в його адаптації у відкритому грунті", - розповідає інженерка з лісових культур філії "Чорноліське лісове господарство" Олена Кирпа.

Однією з ділянок лісу Кіровоградщини, на яких зростатимуть перші сіянці дуба звичайного із закритою кореневою системою, стала ділянка суцільного зрубу Олександрійського лісництва. Тут цьогоріч здійснюють лісовідновлення - на площі 3 га висадили 10,7 тис. штук сіянців дуба звичайного із ЗКС.

За 7 років цю ділянку вже називатимуть молодим дубовим лісом.

Цей сезон для лісівників Чорноліської філії став пробним, та, безсумнівно - успішним. Тож вже зараз у філії працюють над розширенням лісонасіннєвого селекційного центру до пропускної спроможності вирощування сіянців у кількості 3,5 млн штук. Наразі його потужність дозволяє вирощувати 150 тис. сіянців.

Розширення лінії та поля для дорощування дозволить повністю забезпечити усі філії Кіровоградської області садивним матеріалом із закритою кореневою системою.

До слова, протягом осінньої лісокультурної кампанії на Кіровоградщині висадять 338,1 га лісів, з них 239,6 га - нові ліси.

Переглядiв: 1374