На Кіровоградщині загострюється ситуація з пташиним грипом

16.10.2024 13:54

На Кіровоградщині загострюється ситуація з пташиним грипом. З початку року в області зафіксували два спалахи хвороби (с. Новий Стародуб та с. Созонівка), де під час проведення оздоровчих заходів піддали евтаназії у приватному секторі 773 голови домашньої птиці. Про це йдеться на сайті Держпродспоживслужби області. 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2012 року №413 фізичним особам передбачено відшкодування за вилучення домашньої птиці з метою її знищення в рамках ліквідації особливо небезпечних (карантинних) хвороб. Так, цього року фізичним особам – власникам птахопоголів’я в с. Новий Стародуб відшкодовано більше 336 тисяч гривень.

Водночас за відмову надавати птицю на вилучення з метою подальшого умертвління та знищення в с. Созонівка 8 власникам птиці винесено протоколи та постанови про адмінправопорушення на загальну суму 6 800 грн.

Наразі на місці останнього випадку хвороби (с. Созонівка) вже проведено облік птиці, яка утримуються в особистих селянських господарствах буферної зони (всього 2 722 голови) та зони нагляду (всього 10 700 голів). Щоденно спеціалістами проводиться клінічне обстеження поголів’я птиці в приватних домоволодіннях населення. Водночас спеціалісти лікарні ветеринарної медицини проведено відбір понад 1 300 проб крові та змивів у птиці на визначеній території.

За планом  протиепізоотичних заходів на 2024 рік, в області постійно здійснюється лабораторний моніторинг захворювань птиці. З початку поточного року досліджено на інфекційні хвороби птиці 1 383 проби. Також напрацьований похвилинний план швидкого реагування при підозрі на спалах пташиного грипу.

Враховуючи те, що птахопоголів'я в Кіровоградській області налічує близько 1 700 000 голів, в тому числі 1 000 630 голів в особистих приватних домогосподарствах, виникнення грипу птиці може стати серйозним ударом по епізоотичній та епідеміологічній стабільності в нашому регіоні й завдати серйозних економічних збитків. В тому числі це може призвести до втрати експортного потенціалу продукції птахівництва.

Тож вирішення питання запобігання поширенню пташиного грипу на території області залежить не тільки від зусиль Держпродспоживслужби. Потрібна увага та зусилля всіх органів, які можуть впливати на епізоотичний процес, зокрема на вирішення таких важливих питань, як своєчасне виявлення та повідомлення про факти захворювання та загибелі птиці установам ветеринарної медицини. В цьому питанні ми звертаємось за допомогою до представників органів лісового та мисливського господарства.

Також багато залежить від оперативної допомоги з боку органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, зокрема в плані налагодження обліку птахопоголів'я, оповіщення, організації і проведення заходів з ліквідації захворювання.

Що стосується взаємодії з органами Національної поліції, Андрій Багрій зазначив, що така співпраця є необхідною для недопущення несанкціонованої торгівлі продукцією птахівництва, безконтрольною торгівлею продукцією невідомого походження тощо.

За результатами засідання комісією прийнято рішення про посилення контролю при переміщенні та реалізації птиці, продукції з неї шляхом перевірки супровідних документів при їх надходженні в господарства, на забійні та/або переробні підприємства, агропродовольчі ринки; недопущення стихійної торгівлі, в тому числі птицею та продуктами птахівництва; надання державним установам ветеринарної медицини інформації щодо поголів’я птиці в приватному секторі в разі виявлення захворювання на грип птиці.

Довідково. 

Пташиний або курячий грип - це смертельна хвороба. Деякі штами пташиного грипу можуть вражати не лише птахів, але й людей. Свійська птиця може бути інфікована вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованими водоплавними чи іншими птахами або через контакти з поверхнею (земля, клітки), з матеріалами (вода, корм), що були заражені вірусом. Основний шлях передачі вірусу - повітряно-крапельний.

Шляхами профілактики та запобігання грипу птиці є:

·       виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;

·       притримуватись режиму «закритого» типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);

·       здійснювати купівлю-продаж птиці лише в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;

·       дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею.

Переглядiв: 68