На Кіровоградщині затримали агента фсб, який шпигував за українською ППО

28.07.2023 13:56

На Кіровоградщині затримали жителя Торецька, який збирав розвіддані про дислокацію Сил оборони на території регіону і передавав спецслужбі фсб. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у прокуратурі області. 

Після 24 лютого він отримав завдання прибути до Кіровоградщини під виглядом переселенця зі сходу України для проведення розвідувально-підривної діяльності. Після того, як російський агент оселився в одному з населених пунктів області він приступив до збору інформації про місця базування підрозділів ЗСУ.

Насамперед він намагався виявити бойові позиції української протиповітряної оборони і встановити локації місцевих штабів Тероборони.

Щоб отримати ці відомості зловмисник влаштувався ремонтником на одному з військових об’єктів регіону.

За кожне виконане завдання окупанти «гарантували» своєму поплічнику грошову «винагороду» у розмірі до 5 тис. грн. Крім того, у якості винагороди фсб обіцяла «евакуювати» цього агента до росії і працевлаштувати його до лав спецслужби країни-агресора. Однак на заваді цих «планів» стали співробітники Служби безпеки, які своєчасно викрили фігуранта, задокументували його злочинні дії і затримали «на гарячому», коли він приховано фотографував об’єкт ЗСУ.

У затриманого забрали мобільний телефон, який він використовував для комунікації з представником фсб та фіксації місць базування українських захисників. Відзняті медіафайли з координатами і прив’язкою до місцевості потрібні були російським загарбникам для підготовки нового повітряного удару по регіону.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Переглядiв: 670