На площі у Кропивницькому встановили чорну ялинку з порожніми пляшками від ліків (ФОТО)

19.12.2019 10:40
image

В обласному центрі на головній площі відбулася всеукраїнська акція на підтримку людей, які живуть з ВІЛ сьогодні, 19 грудня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, акція проходить у всіх куточках України. За словами керівника напрямків ВІЛ-сервісу та супроводу хворих на туберкульоз організації «100 % життя» Оксани Шершень, обурює те, що документи на придбання препаратів лежать із серпня у МОЗ, проте ще не розглядалися.

«Сьогодні День святого Миколая,  ніби почалися новорічні свята, але пацієнтам з ВІЛ-інфекцією не до них. Ми хотіли це підкреслити це ялинкою чорного кольору. Відсутність препаратів скорочує роки життя нашим пацієнтам. У МОЗ тільки у грудні починали розглядати відповідний документ, тому що реально ситуація загрозлива. Завдяки благодійним організаціям були проведені переговори з міжнародними організаціями про те, щоб забезпечити препаратами пацієнтів до березня-квітня. На «чорному» ринку можна купити препарати, але вони дуже дорогі, зокрема, «Алувія» найдорожчий - до тисячі гривень, а його вистачає лише на місяць», - розповіла Оксана Шершень.

Керівник департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко зазначає, що на сьогоднішній день на Кіровоградщині 2 462 особи отримують антиретровірусну терапію.

«Щодня чисельність таких осіб збільшується і приблизна потреба на наступний рік буде складати майже 2 600 осіб. На цю чисельність ми замовили певну кількість ліків ще на початку цього року. Відповідно міністерство узагальнює цю інформацію і централізовано закуповує ці ліки. Можливо, проблема виникла за рахунок тендерних закупівель», - пояснив Рибальченко.

За словами керівника департаменту охорони здоров’я, пацієнти отримуватимуть безперервне лікування у грудні та ще протягом повного кварталу наступного року.

image
image
image
Переглядiв: 4472