Найбільший машинобудівний завод відзначає 145-річчя

15.07.2019 14:01
image

В обласному центрі заводу «Ельворті» виповнюється 145 років з моменту заснування сьогодні, 15 липня. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у прес-службі підприємства.

Так, за час свого існування компанія стала провідним виробником сільгосптехніки на території України. Все почалося в 1874 році, коли в місті Єлисаветград англійські підприємці Роберт і Томас Ельворті відкрили невелику майстерню по ремонту, підготовці машин, які завозилися з Англії. Потім майстерня перетворилася на велике підприємство з виробництва сільгосптехніки.

У 80-ті роки ХІХ ст. завод «Ельворті» був одним з найбільших спеціалізованих заводів з виробництва сівалок в Європі. У 90-х роках ХІХ століття на заводі «Ельворті» розпочато виробництво дискових сівалок. Продукція підприємства отримувала медалі та призи всіляких міжнародних виставок.

У 1913 році на заводі працювало понад 3000 чоловік, а в 1917 - понад 7 тис. осіб. У 1913 році завод виробив 38 345 сільгоспмашин. У 1919 році рішенням Вищої ради народного господарства України завод «Ельворті» був націоналізований і перейменований на «Перший державний машинобудівний завод міста Єлисаветград». За рішенням Єлисаветградського ради, 17 листопада 1922 року завод отримав ім'я «Червона зірка».

Під час Другої світової війни більш ніж 84% виробничих площ заводу «Червона зірка» було зруйновано. Після звільнення Кіровограда (8 січня 1944р.) завод почав відбудовуватися, і до кінця року було вироблено 262 сівалки. У 2003 році завод перейменовано на «Червона Зірка». У 2004 році, до 130-річчя заводу був побудований пам'ятник засновникам заводу англійцям братам Роберту і Томасу Ельворті, який розташований біля колишнього житлового будинку Ельворті. В цьому будинку створено музей історії заводу, зараз це пам'ятка архітектури 19 століття. У 2004 році завод відвідали нащадки Роберта і Томаса Ельворті: Майкл і Роджер Кларксон Вебб, з якими представники заводу тримають зв'язок і сьогодні.  

Станом на сьогодні на підприємстві працює понад тисячу містян.  Продукція заводу забезпечує місцевих аграріїв, а також  експортується до низки країн Європи. Підприємство орієнтується на проектування сільгоспмашин світового рівня, призначених для роботи із застосуванням сучасних технологій посіву та обробітку грунту.

 

Переглядiв: 2278