Найвищий рівень захворюваності на сказ - у Новомиргородському районі

25.01.2017 08:24

image

У  Новомиргородському районі за минулий рік ветеринари зафіксували найбільше в області випадків захворювань на сказ у тварин. Про це сайту DOZOR повідомила головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Галина Сабадаш.

«У Новомиргородському району у минулому році зафіксовано 17 випадків захворювання на сказ у домашніх та диких тварин. Це і велика та дрібна рогата худоба, собаки, коти та червоні лисиці. Найкраща ситуація із захворюванням на сказ у Гайворонському, Знам’янському, Новоукраїнському, Олександрійському, Онуфріївському, Петрівському, Світловодському районах, містах Олександрія та Світловодськ. Тут у 2016 році не зафіксовано жодного випадку», - поінформувала Галина Сабадаш.

Головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області додає, що Кіровоград у цьому «рейтингу» тримається ближче до нижнього, «безпечного» рядка.

«Не треба забувати прищеплювати своїх домашніх улюбленців. Адже коли захищена домашня тварина, то більш захищеним від захворювання на сказ буде і її господар», - наголошує Галина Сабадаш.

Фахівець інформує, що на Кіровоградщині останній смертельний випадок внаслідок захворювання на сказ у людини було зафіксовано у 2014 році у селі Злинка Маловисківського району.

«Людина помирає від сказу, коли вона вчасно не отримує відповідне щеплення. Та й щеплення не дає 100%  гарантії, адже ще грає роль локалізація укусу, пошкрябання зі слиненням у хворої тварини», - застерегла Галина Сабадаш.

Нагадаємо, два тижні тому в Кіровограді ветеринари зафіксували випадок захворювання на сказ безпритульного кота. Жителька мікрорайону Ковалівка  знайшла в себе під дверима мертвого кота і принесла його до ветеринарів перевірити на сказ. Тварина була віддана на експертизу. Фахівці отримали позитивний експертний висновок лабораторії ветеринарної медицини про підтвердження сказу.

Як повідомляв сайт DOZOR, в обласному центрі вогнище сказу знаходиться у мікрорайоні Ковалівка. Фахівці радять робити щеплення від сказу домашнім тваринам.

Фото dnipro.depo.ua

Переглядiв: 1300