Негода зруйнувала будинки кропивничан: люди у розпачі (ФОТО)

17.10.2020 16:24
image

В обласному центрі жителі мікрорайонів Лелеківка та Балашівка постраждали від негоди, яка лютувала сьогодні, 17 жовтня. Лише за кілька хвилин зруйнувався не один  десяток будинків: знесло дахи, вибило вікна та зруйнувалися стелі помешкань кропивничан. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Усі зруйновані помешкання – приватний сектор. Тут, у вихідний день люди займалися своїми справами. І буквально за мить відчули, як руйнується їхнє житло.

«Години дві тому почалася блискавка, грім. А потім різко зашуміло, все почорніло, завило. У нас спалахнув роутер. Донька його вимкнула, а потім крикнула: «Мамо, у нас немає даху!». Постраждав наш будинок і ті, що поряд знаходяться. У сараї теж дах знесло, світла немає, все зруйнувалося. Ніби смерч пройшовся, за хвилину знесло все. Все крутило, несло, вирвало стовп, проводи обвалилися, всі вони порвалися», - каже місцева жителька Лариса Костючок.
image
image
image
image
image
image
image
image
image

За словами жінки, у неї працює лише донька, сама вона має проблеми зі здоров’ям. Тож, яким чином вирішуватиме питання відновлення житла та його ремонту – не знає. Більше того, через смерч зникла її собака. Жінка каже: можливо, домашнього улюбленця привалило чимось під час руйнування житла, або ж його просто десь занесло потужним вітром.

«Вдень просто йшов дощ. Потім все побіліло, згодом почорніло і почав йти дуже крупний град. Я думала, що розбилися вікна. А виявилося, що десь вже летить паркан, валиться літня кухня. Я кричала криком, адже дуже злякалася. Слава богу, ніхто не постраждав», - говорить місцева жителька Ольга Компан.
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Аналогічна критична ситуація і в мікрорайоні Балашівка. Тут постраждали жителі вулиці Богдана Хмельницького. Жителька одного з будинків Зінаїда Грабовенська – пенсіонерка, колишній медик, яка пропрацювала 38 років в операційній каже: її врятувала віра в Бога те те, що свого часу вона рятувала тисячі життів.

«Моє ліжко стоїть навпроти вікон. І я тільки вийшла і чую страшенний гул. А потім все почало сипатися: стелі, вікна, скло. Мене, мабуть, тільки Бог вберіг. Мабуть за те, що я 38 років в операційній пропрацювала, тисячі людей врятувала. Він мене просто вберіг, що я в ту хвилину вийшла, інакше мене вбило б склом. Це все продовжувалося десь хвилини дві-три, а потім почалася страшна злива. Перед цим був грім та блискавка. Я бачила, як летять вікна, скло, дошки, летів дах і вікна. Все падало. Єдине, що мені б хотілося знати, що всі потерпілі залишилися живими і не постраждали», - говорить Зінаїда Грабовенська.
image
image
image
image
image
image
image
image
«Добре, що маму не вбило, адже повністю завалилася стеля, взагалі всі стелі постраждали. У нас позбивали горіхи, вирвало з коріннями. Будинок наш постраждав найбільше, адже знаходиться скраю», - каже донька Зінаїди Грабовенської Оксана.
image
image
image
image
image
«Це було десь хвилину –півтори. Близько 13:00-13:35 це сталося. Почався такий смерч, я такого ще не бачила. Одразу потемніло. І з річки почали летіти величезні каміння у вікно  на веранду. Я заховала дитину. Ми поки дійшли до хати все закінчилося. Я подивилася у вікно і побачила, що у сусідів сталося з будинками. Донька мене запитала: «Мамо, а що у нас з дахом?». Я вийшла на вулицю і побачила, що даху у нас вже немає. Все почало текти, стелі у всіх кімнатах. У нас немає світла, даху, газу. Але я будинок не залишу. МНСники сказали, що нас будуть розселяти, але я не знаю, хто залишить свої домівки», - говорить місцева жителька Ольга Сніжко.
image
image
image
image
image
image
image

На місці досі працюють рятувальники та правоохоронці, які допомагають ліквідовувати результати надзвичайної ситуації.

«До нас надійшло близько 20 заявок по місту із залученням рятувальних підрозділів. Це в основному мікрорайони Лелеківки і Старої Балашівки у приватних житлових секторах. Відкачка води, є пориви газопроводів і покрівлі житлових будинків. По області більш стабільна ситуація. Негода зачепила тільки місто», - зазначив начальник управління  Державної служби з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області Віталій Миронюк.
image
image
Переглядiв: 31291