Об'єднаний пологовий будинок Кіровограда готовий виконувати функції перинатального центру

06.03.2017 15:24

image

Попри те, що в закладі ще тривають ремонтні роботи, він частково вже виконує функції перинатального центру. Про це сайту DOZOR повідомили  в управлінні охорони здоров’я міськради.

За інформацією, в закладі вже запрацювало цілодобове лабораторно-діагностичне відділення, якого не було в жодному з пологових будинків раніше. Відкриті відділення реанімації для жінок та немовлят. Триває ремонт у відділенні ІІ етапу виходжування недоношених новонароджених, що частково вже функціонує. Подібне відділення раніше працювало лише в Кіровоградській обласній дитлікарні. Відтепер обласний центр матиме власне відділення для новонароджених з малою вагою на 10 ліжок. Запрацювало у закладі і відділення оперативної гінекології для лікування жінок.

"До дитячої обллікарні везли дітей з усієї області. Сьогодні ми вже маємо право тримати довше дитинку, яка з малою вагою народилась у нашому закладі, тут отримала медичну допомогу. Раніше ми змушені були виписувати і направляти до іншого закладу - тепер будемо обстежувати самі. У нас з'явилось відділення оперативної гінекології на 25 ліжок. Ще 20 ліжок маємо у відділенні консервативної гінекології, що працювало і раніше. Оскільки об'єм оперативних втручань і лікування однаковий і там, і там, можна з впевненістю говорити, що маємо єдине відділення на 45 ліжок, де можуть лікуватись жінки з гінекологічними хворобами", - розповідає головлікар Людмила Романів.

Медик додає, що наразі також розглядається питання часткового переведення жіночої консультації № 3 до пологового будинку. Планується, що лікарів консультації у майбутньому перинатальному центрі відвідуватимуть жінки, які проживають на Новомиколаївці. Кіровоградки, які проживають на Ковалівці, і надалі зможуть користуватись консультацією за тією ж адресою.

У закладі ще тривають ремонтні роботи у харчовому блоці, куди закупили нове оснащення та частково оновили посуд. Наразі пологовий будинок працює над запровадженням програми щодо очистки води, проходить тендерну процедуру в системі Prozorro щодо закупки пересувного рентген-апарату для жінок і новонароджених. Майбутній перинатальний центр має усе необхідне для роботи обладнання.

"За останні два роки ми закупили значну кількість обладнання. З другого пологового будинку до нас приїхали якісні меблі, частину докупиляли і ми. Маємо новий УЗД-апарат, проводимо закупку сучасного рентгену. Минулого року за бюджет розвитку закупили монітори для пацієнтів, апарати штучної вентиляції легенів, концентратори кисню, стерилізатори, лампу фототерапії, обладнання для фізіотерапії, кольпоскопи, шприцеві насоси і пульсоксиметр. В операційний блок закупили лампу, що визначає якість обробки рук лікарів, аби у подальшому зменшити ризик появи післяпологових хвороб. Жінки отримуватимуть якісні послуги, які ми наразі максимально підводимо до європейських стандартів", - додає Людмила Романів.

Наразі в об'єднаному пологовому будинку щодоби в середньому народжуються до 15 дітей. Народжувати приїжджають жінки не лише з обласного центру, а й прилеглих районів: Бобринецького, Компаніївського, Маловисківського, Новоукраїнського. Заклад очікує затвердження депутатами статуту нового медичного закладу та штатного розпису. Після розгляду цього питання на сесії міської ради пологовий будинок у Міністерстві охорони здоров'я отримає нову ліцензію й виконуватиме функції перинатального центру ІІ рівня.

Переглядiв: 1559