Під час «Свята Білої Квітки» для дітей зібрали 7 тисяч гривень

07.06.2019 08:44
image

Під час благодійного ярмарку на території Благовіщенського храму, який пройшов днями в рамках «Свята Білої Квітки», вдалося зібрати близько семи тисяч гривень для дітей, які потребують допомоги. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомив засновник «Свята Білої Квітки» у Кіровограді, настоятель храму Євгеній Назаренко. 

Так, благодійні ярмарки проводяться традиційно під час свята для того, щоб допомогти фінансово хворим діткам, сиротам та людям з інвалідністю.

«Ми зібрали близько семи тисяч гривень. Півтори тисячі гривень підуть на потреби реабілітаційного центру для дітей-інвалідів. Ще 2500 гривень спрямуємо на Рівнянський інтернат, що в Новоукраїнському районі. У цьому закладі зламався котел, і вони потребують купівлі нового. Решта коштів підуть для родини з обласного центру, які виховують дітей з особливими потребами, а також дівчині, яка має інвалідність», - розповів Євгеній Назаренко.
image

За словами настоятеля Благовіщенського храму, «Свято Білої Квітки», девіз якого – «Навчись радувати інших», має розвиватися і проводитися не лише в Кіровограді, а й в районних центрах. Адже такі свята доставляють дітлахам радість, а благодійні ярмарки дають можливість допомогти тим, хто цього потребує.

«Ми закликаємо до того, щоб проводити такі свята в містах, районних центрах нашої області. Під час подібних заходів ми робимо акценти на тих дітях, яким цього свята не вистачає. Нещодавно ми передали подарунки для вихованців інтернату у селі Рівне в Новоукраїнському районі, а також для їхніх друзів. Ці діти потребують особливої уваги, тому хотілося б, щоб такі свята проходили у багатьох містах нашої області протягом усього літа і аж до Покрови», - додав засновник «Свята Білої Квітки» у Кіровограді Євгеній Назаренко.
image

Нагадаємо, в обласному центрі на подвір’ї Благовіщенського храму відбулося свято благодійності та милосердя «Свято Білої Квітки». У нашому місті такий захід проводиться більше 20 років поспіль. Мета свята – подарувати радість дітям, які обділені увагою. До свята долучилося більше чотирьох сотень дітлахів.

Довідково:

Ідея проводити благодійні «дні квітів» народилася на початку XX століття і належить Європейській Лізі боротьби з сухотами при Міжнародній організації Червоного Хреста.  У ті часи, щоб впоратися з епідемією туберкульозу, на вулицях міст Європи за пожертви благодійників роздавали листівки про профілактику захворювання та букетики квітів, у багатьох місцях були організовані безкоштовні пункти для здачі аналізів та читалися безкоштовні лекції  з профілактичної тематики.

Вперше свято з романтичною назвою «Біла квітка» було організовано в Швеції і одразу стало популярним в багатьох країнах Європи. З 1911 року свято відзначається у Криму (місто Ялта). Згодом проводилося майже по всій Україні. Зокрема, у Єлисаветграді під патронатом Червоного Хреста при церкві рівноапостольної Марії Магдалини.

У нашому місті ця традиція відроджена в 1998 році за ініціативи протоієрея Євгенія Назаренка та вірян Спасо-Преображенського собору, згодом до благодійного свята долучилося регіональне товариство «Православна просвіта» і інші громадські організації.  З 2015 року свято «Білої Квітки» щорічно проводиться при храмі Благовіщення Пресвятої  Богородиці.

Переглядiв: 674