Пил та діоксин азоту: що містить повітря на території Кіровоградщини

24.05.2021 08:46

Працівники Кіровоградського ЦГМ продовжують проводити постійний моніторинг забруднення природного середовища, а саме: забруднення атмосферного повітря, поверхневих вод та радіоактивного забруднення навколишнього середовища та зафіксували перевищення вмісту шкідливих сполук в атмосферному повітрі. Про це повідомляє обласний центр з гідрометеорології, інформує медіапортал DOZOR.

Так, за даними лабораторій, які знаходяться в Кропивницькому та Світловодську, в квітні  на території області фіксувалося перебільшення середньомісячних концентрації в атмосферному повітрі, а саме:  у Кропивницькому вміст пилу був вищим в 1,3 рази,  формальдегіду на рівні ГДК. В Олександрії по пилу - в 1,3 рази, по сажі в 1,1 рази;

У Світловодську -  діоксид азоту на рівні ГДК.   

Середньомісячні концентрації інших визначуваних інгредієнтів були нижче рівня ГДК.

Також спеціалісти Кіровоградського ЦГМ щомісячно проводять діагностичний моніторинг масивів поверхневих вод басейну р. Дніпро (суббасейн Нижнього та Середнього Дніпра) та басейн р.П.Буг. Відбираються проби води, а також проводиться їх хімічний аналіз, на хімічні та фізико-хімічні показники на 14 річках, які протікають на території Кіровоградської області.   

 Так за квітень спостерігалося перевищення ГДК на деяких річках області з нітрогену амонійного на 1,13-3,77 ГДК та  нітрогену нітритного на 1,10-2,60 ГДК.  Вміст розчиненого кисню в водоймах області був задовільним і становив  4,49-10,5 мгО/дм3.

Радіаційний фон на території області протягом місяця критичних позначок не досягав, максимальні значення були в межах 0,012-0,015 мкР/ годину, що відповідає фоновим значенням (максимально допустиме значення рівня природного фону становить 0,024 мкР/ годину).

Переглядiв: 662