«Погляд в минуле»: у Кропивницькому презентували книгу світлин єлисаветградських фотографів (ФОТОРЕПОРТАЖ)

16.09.2022 18:02

У галереї «Єлисаветгад» відбулася презентація книги "Єлисаведградська фотографія. Погляд в минуле" сьогодні, 16 вересня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

За словами засновника галереї Миколи Цуканова, книга-альбом – подарунок з нагоди Дня міста, у ній можна переглянути 400 фотографій майстрів, які працювали у 1865-1924 роках. Світлини – з колекції родини Цуканових.

«Чесно кажучи, я в приємному шоці від того, що на презентацію прийшло так багато гостей, долучилися навіть поціновувачі історії фотографії з інших міст. Крім 400 фотографій, до альбому увійшли близько 20 фотографій з обласного краєзнавчого музею, а також 50 світлин, надані обласним архівом. Взагалі ідея створення такої книги виникла під час зустрічі з одеським колекціонером Анатолієм Дроздовським. Це один із найвідоміших колекціонерів фотографії. Я переглянув його альбоми і дуже засмутився, що у нашому місті такого немає. Відтоді я почав займатися пошуками фотографій та фотомайстрів того часу. Головним завданням було розширити кількість фотографів, які працювали у Єлисаветграді. Раніше було відомо про 20 фотографів, які працювали тоді, нині ж нам вдалося віднайти документальні дані про 36 фотомайстерень та фотографів. Вдалося також дізнатися деталі про створення першої світлини та початок роботи першого фотоательє у Єлисаветграді. Я б сказав, що це наукова праця, створена науковцем-любителем», - розповів Микола Цуканов.

Переглядiв: 2063