Помер відомий український художник Володимир Остроухов

04.04.2024 13:53
Фото з сторінки Миколи Цуканова у Фейсбук
Фото з сторінки Миколи Цуканова у Фейсбук

Помер відомий український художник Володимир Остроухов сьогодні, 4 квітня. Про це повідомила директорка Музею мистецтв Тетяна Ткаченко-Суханова, інформує медіапортал DOZOR. 

Митець народився 18 березня 1947 року в Приморському краї (с.Хороль, Росія). Мав професійну художню освіту. З 1972 року розпочав творчу діяльність. Писав майже в усіх жанрах. Любив експериментувати. Провідним напрямком творчості стала його власна неповторна філософія життя, переосмислення традиційних сюжетів. З 1964 року його життя нерозривно пов'язано з Кропивницьким (колишнім Кіровоградом). З 1974 по 2000 р. працював у Кіровоградських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду УРСР (з 1991 року – художньо-виробничий комбінат Кіровоградської організації Спілки художників України). Займався в основному монументальним живописом. Його фрески та левкаси стали окрасою багатьох громадських приміщень, лікарень області та міста. З 2007 року – на пенсії, але продовжував активно творити та відкривати нові форми виразу власної мистецької індивідуальності.   

Фото з сторінки Тетяни Ткаченко-Суханової у Фейсбук
Фото з сторінки Тетяни Ткаченко-Суханової у Фейсбук

Наприкінці листопада 2018 року митець оселився в с. Аджамка у «Затишній оселі» (недержавному будинку сімейного типу для літніх людей, очільниця - Валерія Кривошапка). І саме в "Затишній оселі" митець повернувся до творчості і навіть продовжилася його виставкова робота. Двічі, саме на території його останньої мирської домівки, у "Затишній оселі", відбувалися вернісажі майстра: 1 жовтня 2020 року виставка творів до Дня людей похилого віку та у липні 2021 року. Окрім того на території «Затишної оселі» відбулися телевізійні зйомки фільму про унікального художника Володимира Івановича Остроухова в рамках проєкту «Особливі митці від териконів до Карпат» (реалізовано за підтримки Українського культурного фонду. Партнери проєкту "Фундація Український Донбас", "Краєзнавчо-Культурне Товариство Д.І.Я.").

Про смерть художника написав також засновник галереї "Єлисаветград" Микола Цуканов. 

"Страшна звістка прийшла з Аджамки – пішов з життя легендарний художник Володимир Остроухов. Неможливо говорити про нього в минулому часі. Мої думки і серце сповнене смутку, але я пам'ятатиму його з повагою та любов'ю, зберігаючи його образ у своїй пам'яті як символ доброти, таланту та дружби", - написав він. 

Переглядiв: 480