Понад 30 років був проректором вишу: помер професор кропивницького універиситету

11.03.2023 14:44

Помер професор ЦНТУ Микола Петренко сьогодні, 11 березня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR з посиланням на прес-службу закладу.

Так, Микола Петренко понад 30 років (1983-2014) Микола Петренко працював проректором навчального закладу. Народився Микола Петренко на Полтавщині, по закінченню школи в 1958 році поїхав поступати до Харківського політехнічного інституту. Визначитися із фахом, – який став справою усього життя, – допомогли поради батька. 

Після завершення навчання в Харківському політехнічному інституті Микола Петренко отримав направлення до Кіровоградського філіалу ХПІ. Перша дисципліна, яку Микола Петренко викладав студентам філії, – опір матеріалів (кафедра загальнотехнічних дисциплін). Потім Микола Миколайович працював асистентом, викладачем кафедри сільськогосподарського машинобудування. Коли у 1975 році Василя Комаристова призначили проректором з наукової роботи Кіровоградського інституту сільгоспмашинобудування, Миколу Петренка обрали завідувачем кафедри сільгоспмашинобудування КІСМ.

Очолював найстаршу кафеду університету він до 1986 року. В період із 1983 по 2014 роки Микола Миколайович Петренко працював на посадах проректора з навчально-методичної роботи, із наукової роботи, з навчальної роботи, був першим проректором університету. В 2014-2020 роках Микола Петренко очолював Центр довузівської підготовки нашого навчального закладу. Працював професором кафедри сільськогосподарського машинобудування та кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності ЦНТУ. Автор понад 130 наукових праць та винаходів, підручників та навчальних посібників.

«Для мене наука – як улюблена справа, – розповідав Микола Миколайович. – Коли ми з аспірантами збираємось разом обговорити нові ідеї, нові теми, нові розробки, я розумію, що займаюсь потрібною справою… Працюю по 10-12 годин на день, хіба що в неділю приділяю роботі трохи менше часу. За ці роки я вже настільки звик працювати, що не можу сидіти без діла. Весь організм начебто запрограмований лише на те, що потрібно працювати, працювати та працювати. У відпустці почуваюся абсолютно некомфортно, тому у відпустці буваю формально».

Переглядiв: 4176