Прем’єр-міністр може втрутитися у ситуацію навколо уранодобувного підприємства на Кіровоградщині

21.10.2019 11:58

До Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука обласна влада звернулася з проханням втрутитися у ситуацію, яка склалася навколо держпідприємства «СхідГЗК». Відповідного листа до Гончарука надіслав голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, інформує медіапортал DOZOR.

Так, на сьогодні підприємство працює в складних фінансово-економічних умовах, які пов'язані з директивно встановленою Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, зниженою ціною реалізації уранового оксидного концентрату, який виробляє комбінат. Ціна 75 доларів США за 1 кг концентрату природного урану не покриває навіть собівартість виробництва, що, у свою чергу, неминуче позначилось на забезпечені виробництва самими необхідними матеріалами, запасними частинами та іншими ресурсами та унеможливлює виконання виробничої програми підприємства.

Економічною службою зазначеного державного підприємства прораховано, що робота комбінату в такому режимі, в кращому випадку, принесе збитки в розмірі 600 мільйонів гривень наприкінці року, але більш реальна перспектива - це зупинка стратегічно важливого для Кіровоградщини та енергонезалежності держави в цілому підприємства вже у жовтні поточного року.

Єдине правильне рішення - реорганізація державного підприємства “Східний гірничо-збагачувальний комбінат” шляхом приєднання до державного підприємства “НАЕК “Енергоатом”, що створить вертикально-інтегроване підприємство від видобутку уранової сировини до виробництва електроенергії на АЕС України.

Переглядiв: 922