П’ятеро кропивничан захворіли на гостру кишкову інфекцію після святкування весілля

15.07.2020 11:48

В обласному центрі зафіксували п’ять випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію після святкування весілля 13 липня. Про це медіапорталу DOZOR повідомили в Держпродспоживслужбі.

За інформацією, серед постраждалих - двоє дітей віком до 17 років. Вони напередодні перебували на святкуванні весілля в кафе. За попередніми діагнозами, харчова токсикоінфекція (3 особи) та гастроентероколіт (2 особи). Так, потерпілих госпіталізували до Центральної міської лікарні.

Для встановлення причин і умов виникнення випадків гострої кишкової інфекції, факторів передачі інфекції, визначення меж осередку та вжиття заходів фахівці Держпродспоживслужби розпочали епідеміологічне розслідування та позапланове інспектування закладу громадського харчування.

Під час обстеження в кафе знайшли порушення в сферах санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів, а також недотримання протиепідемічних заходів. Зокрема, цехи утримуються в незадовільному санітарному стані, подача страв здійснюється в багаторазовому посуді за відсутності умов для його миття при високих температурах у посудомийній машині, для миття посуду використовується побутовий засіб замість професійного миючого засобу для закладів громадського харчування тощо.

До того ж встановлено, що в закладі на святкуванні дозволяється споживання їжі, приготованої в домашніх умовах (торт), що могло стати причиною виникнення захворювання серед гостей кафе. Всього на святкуванні весілля було близько 30 осіб, що є порушенням протиепідемічних вимог, адже на період карантину під час проведення бенкетів дозволяється участь не більше 10 осіб.

Для проведення лабораторних досліджень під час розслідування спалаху фахівці відібрали 4 проби питної води на мікробіологічні показники та 4 проби на санітарно-хімічні показники, 3 проби готових страв, 3 проби харчових продуктів, 20 змивів на наявність патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів. Дослідження тривають.

За результатами інспектування кафе склали протокол про адміністративне правопорушення у сфері санітарного законодавства та протокол про порушення протиепідемічних заходів у період карантину, також готується припис та розглядається питання щодо тимчасового призупинення роботи закладу. Матеріали справи будуть передані до правоохоронних органів.

Переглядiв: 1285