Регламентний комітет ВР визнав законними подання генпрокурора щодо нардепа з Кіровограда

19.11.2018 14:36

Члени комітету Верховної Ради з питань регламенту під час засідання визнали законними подання генпрокурора про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт депутата з групи «Воля народу» Станіслава Березкіна через нібито заволодіння ним 20 мільйонів доларів коштів державного банку «Ощадбанк» сьогодні. 19 листопада. Про це повідомляє медіапортал DOZOR з посиланням на пряму трансляцію телеканалу NewsOne.  

Так, за даними слідства, в 2013 -2015 роках посадові особи компаній, що входили до холдингу «Креатив», вступили в змову з посадовими особами «Ощадбанку». Вони підробили документи для отримання в банку кредиту на суму 20 млн доларів нібито на купівлю насіння соняшнику.

Після отримання коштів тодішні власники «Креатив» вивели кошти за кордон на рахунки офшорних компаній.  Після того цими ж грошима оплатили покупку корпоративних прав компаній, які мали цінної нерухомістю.

За словами захисників народного депутата, жодного підпису Станіслава Березкіна під документами щодо отримання 20 мільйонів доларів відсутні. Кошти були повернуті на рахунок Креативу в Ощадбанку. В подальшому гроші були використані як обігові кошти підприємства. Документи, які про це свідчать, передані до пояснень народного депутата. Водночас за словами керівника спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, в документах є підписи службових осіб, зокрема, головного бухгалтера «Креативу».

За фактом злочину розпочато 10 кримінальних проваджень, зокрема, стосовно голови правління «Ощадбанку». Усім фігурантам справи оголошено про підозру та обрані запобіжні заходи.

«Я знаю, що при обшуках немає оригінала договору, який був предметом застави. Видно, що працівники банку опрацьовували договір після його підписання. Цей договір є підробленим, переговори по ньому відбулися заднім числом. Це призвело до розкрадання коштів державного банку. Формальні підстави для того, щоб зняти імунітет є. Для об’єктивного слідства треба його поставити нарівні з усіма», - зазначив генпрокурор України Юрій Луценко.

В результаті усі подання щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт депутата члени комісії визнали законними але недостатньо обґрунтованими.

Переглядiв: 536