Рибалка з Кривого Рогу заразився лептоспірозом на Кіровоградщині: врятувати чоловіка не вдалося

05.08.2024 15:28

Минулого місяця у Кривому Розі від лептоспірозу помер чоловік, який заразився лептоспірозом на водосховищі у Кіровоградській області. Про це повідомила лікар-епідеміолог Північного відділення  ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Ганна Ющук, інформує медіапортал DOZOR.

Так, зараження відбулося під час ловлі риби на Іскрівському водосховищі. На жаль, хворий запізно звернувся до медиків, тож врятувати його не вдалося.

За словами лікаря, найбільший ризик підхопити небезпечну інфекцію саме влітку та на початку осені, коли люди проводять більше часу біля водойм, ловлять рибу, косять траву, прибирають у підвалах. Річ у тім, що в навколишнє середовище бактерії потрапляють із сечею хворих тварин або носіїв інфекції, а далі бактерія може легко потрапити до людини, якщо у неї на шкірі є тріщини, порізи чи рани або через слизові оболонки рота, носа, очей.

Лептоспіроз — це особливо небезпечне зоонозне (спільне для людей та тварин) інфекційне захворювання, яке може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) і навіть спричинити смерть, якщо своєчасно не звернутися по медичну допомогу як і в нашому випадку у жителя м. Кривого Рогу.

Основним збудником лептоспірозу є бактерія Leptospira, яка потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше гризунів, а також худоби, собак і диких тварин. Від людини до людини лептоспіроз не передається. В організм людини бактерія проникає через тріщини, порізи або рани на шкірі, а також через слизові оболонки очей, носа та рота.

Найпоширеніший механізм передачі — контактний, під час купання і риболовлі в заражених водоймах, сінокосу на зволожених територіях, доглядаючи за хворими або інфікованими тваринами. Також, можливий аліментарний шлях передачі під час вживання зараженої їжі (молоко, м'ясо) і сирої води з природних джерел.

Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання з переважним враженням нирок, печінки та нервової системи. Хворі називають не тільки день, але і час свого захворювання, температура тіла підвищується до 38-40оС та тримається 3-7 днів. Відмічається ломота в усьому тілі, головний біль. З΄являється сильний м’язовий біль, особливо в ікроножних м΄язах, що хворі ледве утримуються на ногах.

Хвороба в середньому триває 3-5 тижнів. Тяжкі форми захворювання, що протікають з симптомами ниркової недостатності, часто закінчується смертю. Особливо висока летальність серед осіб похилого віку.

Лептоспіри – це вологолюбні мікроорганізми, які швидко гинуть при висушуванні, тому головним шляхом передачі є водний, але можливе інфікування і через інфіковані харчові продукти. В прісноводних водоймищах лептоспіри виживають до 30 діб.

Щоб уберегтися від лептоспірозу :

- уникайте заражених водойм: не купайтеся і не рибальте у водоймах, з якими можуть контактувати інфіковані тварини, наприклад, біля водопою худоби;

- уникайте контактів із хворими тваринами: не торкайтесь інфікованих тварин і дотримуйтесь заходів безпеки, доглядаючи за ними;

- знищуйте гризунів удома: проведіть дератизаційні заходи у своєму помешканні та убезпечте джерела водопостачання та харчі від забруднення виділеннями гризунів;.

- термічно обробляйте продукти тваринного походження.

Переглядiв: 314