Родичів командира екіпажу літака, який знайшли на Кіровоградщині, шукатимуть

23.06.2020 14:42

Як повідомляв DOZOR, у місті Долинській місцеві жителі під час земляни робіт виявили останки літака. На місці працювали професіональні пошуковці з Кривого Рогу, які розкопували літак. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, пошуки проводила криворізька група історико-пошукового загону «Пошук – Дніпро»  Всеукраїнської громадської організації «Народна пам’ять». Наразі пошуковці знайшли уламки та деталі літака, серед яких – номерний знак. Завдяки номеру і вдалося знайти імена людей, які знаходилися в штурмовику, який впав орієнтовно 17 грудня 1943 року. Після цього планується знайти родичів командира екіпажу Григорія Фроленка, який досі числиться у списках зниклих безвісти.

«Експедиція закінчена. Дякую місцевій владі Кіровоградщини за активну допомогу в її організації та проведенні. Повірте, це відбувається не завжди. Основна мета досягнута - боєць повертається додому. Інформація про останній політ штурмовика, за підсумками розкопок і розмов з місцевими жителями, доповнилася новими фактами. Наш ІЛ впав кабіною об землю. І ще до середини 50-х стирчав над нею половиною корпусу. Оскільки нікого з офіційних органів літак не цікавив, місцеві почали розбирати машину по частинах. Хтось забрав собі двері, хтось колеса, хтось трубки пристосував для самогонного апарату - в господарстві все знадобиться. Поступово корпус зрівнявся з землею і поле почали активно засівати. Під час однієї з оранок, вже в наші дні, наткнулися на боєкомплект, викликали МНС. Боєкомплект вилучили, а до літака знову була протоптана народна стежка», - повідомила член пошукової групи Вікторія Сімкіна.
«Що сталося з тілом загиблого над Долинською командира екіпажу, лейтенанта Григорія Фроленка, сьогодні вже не дізнаємося. Якщо його забрали військові, в тих же 50-х, чому не повністю і чому він так і продовжував бути в списках зниклих безвісти? Якщо не забирали, то, знову, чому? І чому залишилися тільки фрагменти? Звірі? Розтягнуло при падінні літака? А чи були військові взагалі? Ми свою частину роботи виконали, чим і відзначили день народження ВГО «Союз» Народная память»», - додала Сімкіна.

Нагадаємо, у місті Долинська, що на Кіровоградщині, стартувала експедиція з підйому бойового літака – штурмовика ІЛ-2, збитого у грудні 1943 року. Проводять пошуки -  криворізька група історико-пошукового загону «Пошук – Дніпро»  Всеукраїнської громадської організації «Народна пам’ять».

image
image
Переглядiв: 2013