СБУ повідомило про підозору настоятелю храму рпц, який поширював антиукраїнсьу літературу на території Кіровоградщини

17.04.2024 11:50

СБУ повідомило про підозору настоятелю Троїцького храму рпц у м. москва Андрію Новікову, який поширював антиукраїнсьу літературу на території Кіровоградщини. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у відомстві.

Слідством встановлено, що священнослужитель є громадянином України, колишнім секретарем Одеської єпархії УПЦ.

Після революції Гідності у 2014 року він покинув Україну та переїхав на територію рф, де отримав посаду настоятеля Троїцького храму рпц у м. москва.

На новій посаді настоятель відразу почав активно просувати антиукраїнські наративи, які знайшли відображення у написаній ним книзі «Русская церковь на страже православия в ХХI веке».

Раніше, через свої звʼязки з керівництвом Кіровоградської єпархії УПЦ (мп) він поширював свою антиукраінську літературу на території Кіровоградської та Олександрійської єпархій УПЦ.

Крім того, клірик через можливості власного каналу Інтернет-мережі «Telegram» із назвою «Священник Андрей Новиков» публічно вихваляв режим путіна та воєнні злочини загарбників проти цивільного населення України.

Фігурант регулярно публікував у своєму Телеграм-каналі прокремлівські дописи, в яких виправдовував збройну агресію рф та захоплення частини території України.

За результатами проведеної лінгвістичної експертизи поширюваних Новіковим А.В. постів, підтверджено наявність у його дописах ознак кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст.109, 110, 436-2 КК України.

На підставі зібраних СБУ доказів Новікову А.В. повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.109, ч.1. ст.110, ч.2 ст.436-2 КК України.

Заходи проводили співробітники СБУ в Кіровоградській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Переглядiв: 242