Що буде з групами продовженого дня у Кропивницькому (ВІДЕО)

04.09.2019 13:32

Батьки кропивницьких школярів занепокоєні недостатньою кількістю груп продовженого дня у шкільних навчальних закладах міста. Для того, щоб вирішити питання, представники ГО «Батьківська рада Кропивницького» створили петицію з вимогою відкрити щонайменше одну групу продовженого дня на два класи. У той час у міськраді є своє бачення вирішення ситуації. Як буде розв’язуватися  проблема, з’ясовував медіапортал DOZOR.

Як розповідає автор петиції та мама другокласниці Євгенія Захарченко, вже в перший тиждень навчального року групи продовженого дня неабияк переповнені – у деяких понад 40 школярів.

«Це величезна проблема, оскільки батьки, які працюють, не мають можливості якимось чином забезпечити безпеку дітей, які навчаються до 12:00, оскільки це початкова школа. У нас молоді бабусі і дідусі, які ще працюють. Мами не хочуть йти з роботи, оскільки це мінус до бюджету родини, а наші управлінці в мерії мали б розуміти, що це мінус до бюджету міста, адже 70% надходжень до нього  - це податок на доходи фізичних осіб», - говорить Євгенія Захарченко.

За словами мами школярки, зменшення кількості груп продовженого дня є великою проблемою для усього позашкілля.

«Робота груп продовженого дня – дуже важлива, в першу чергу, для дитячої безпеки. Коли діти вже вдома, їх нема кому відвести на гурток. Коли вони перебувають в школі, за ними приходить керівник гуртка, забирає, проводить заняття та приводить назад. Це було нормально, а зараз цього не буде. Якщо групи  продовженого дня припинять існування - виникне проблема з харчуванням, мама буде думати, чим їй нагодувати дитину. Знову ж таки, коли школяр залишатиметься вдома один, батьки переживатимуть за безпеку дитини вдома, де є газ, сірники, якісь комунікації, скло. Батьки шоковані, адже нам повідомили про це в останню хвилину. 30 серпня збирали керівників закладів освіти, дали одну ставку на 150 дітей. Зараз керівники шкіл думають, як цю ставку розподілити. Є групи, які працюють до 15:00, 15:30, до 16:00, але це абсолютно неприйнятно, адже ніхто з нас не працює до такого часу», - пояснює Євгенія Захарченко і додає, що така проблема існує у більшості шкіл міста.

У свою чергу, начальник управління освіти Лариса Костенко пояснює, що кількість груп продовженого дня у школах Кропивницького наразі ще не затверджена. Протягом вересня буде проводитися моніторинг, за результатами якого і визначать кількість груп продовженого дня індивідуально для кожної школи.

«Кількість учнів перших класів зменшилася на 250 осіб. Відповідно до цього, у нас зменшується кількість груп продовженого дня. Практика 2018-2019 навчального року показала, що вже після 17:00 дітей в групах не було, тому ми закривали деякі з них під час навчального року. Цьогоріч групи продовженого дня відкриваються , а перший тиждень нового навчального року - організаційний. Ми не можемо сказати, що буде їх зменшення, оскільки зараз йде тільки формування груп. У нас з 15 вересня відкриваються гуртки. За статистикою обласного управління освіти, у Кропивницькому 25 тисяч дітей охоплені гуртковою роботою. Центри естетичного виховання є в школах, є спортивні, музичні школи, художні, є такі ж заклади обласного підпорядкування, до яких ходять міські діти. І ми б не хотіли, щоб одні й ті ж діти, які на гуртках, потім були в наших групах продовженого дня. Тому ми зараз спільно з центрами позашкільної освіти проводимо організаційну роботу, - запевнила посадовець. - Якщо дитина одночасно в групі продовженого дня, а потім йде на гурток – це неефективне використання коштів. Ми зараз приводимо це у відповідність, усі бажаючі діти обов’язково отримають можливість перебувати в закладі освіти. Деякі групи працюватимуть до 15:00, деякі до 16:00, до 17:00, до 18:00. Батьки забирають дітей на гуртки, і коли в групі продовженого дня п’ять дітей, це нераціонально. Тому ми формуємо зараз мережу груп продовженого дня і в кожній школі це вирішуватиметься індивідуально». 

Тим часом петиція від представників батьківських комітетів, вже набрала необхідну кількість голосів, тому на найближчій сесії міської ради її мають розглянути.

Переглядiв: 4760