Шахтарі Кіровоградщини готуються перекривати дороги

02.04.2021 09:19
image

Шахтарі-уранщики готові перекривати магістралі на Кіровоградщині. Про це повідомив голова незалежної профспілки гірників Михайло Волинець, інформує медіапортал DOZOR.

«Сьогодні о 15:00 на шахті Новокостянтинівська ДП "СхідГЗК" відбудуться збори трудового колективу. Працівники «Схід ГЗК», актив Незалежної профспілки гірників України заявляють про готовність відстоювати роботу свого підприємства, захищати Конституційне право на працю 5000 робітників», - написав Волинець.

Під час масштабної протестної акції у грудні 2020, шахтарі зазначали, що залишають за собою право продовження безстрокової акції у разі, якщо роботу ДП «Схід ГЗК» не буде стабілізовано.

«Шахтарі три місяці чекали реакції та активних дій можновладців. Проте криза лише поглиблюється - підприємство на межі зупинки. Враховуючи економічну, соціальну та екологічну значущість підприємства для регіону, для Кіровоградщини, уранщики вимагають вирішення питання ДП до 9 квітня.Вже з 09.04.2021 підприємство зупиниться через брак коштів. Робітники будуть виведені в простій, а шахти будуть затоплені», - додав Михайло Волинець.

Вже 9 квітня шахтарі ДП «Схід ГЗК» готові перейти до безстрокової акції протесту.

Попередні вимоги протестувальників до уряду:

-д о кінця наступного тижня стабілізувати роботу підприємства;

- підписати в короткий термін додаткову Угоду між НАЕК «Енергоатом» і ДП «СхідГЗК»;

- визначити ціну на постачання УОК приємливу для ДП «СхідГЗК»;

-виплатити борги по заробітній платі;

-розглянути та прийняти Проєкт закону 5201 від 10 березня, про державну підтримку ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» та виділення з бюджету 2,2 млрд грн до кінця 2021 року;

-внести зміни до законопроєкту «Про підвищення престижності шахтарської праці»;

-врегулювати на законодавчому рівні квотування з обов'язкової закупівлі урану видобутого в Україні.

Переглядiв: 2765