Що таке лендинг криптовалют та які є його різновиди?

19.01.2024 14:42

Лендинг криптовалют – це процес, під час якого ви надаєте свої криптовалютні активи (наприклад, Bitcoin, Ethereum) в управління чи позику на лендинг-платформі, а інші користувачі чи трейдери отримують можливість взяти ці активи в позику під встановлену відсоткову ставку або інші умови. На деяких майданчиках це можна розглядати як одну з форм децентралізованого фінансування (DeFi).

Різновиди лендингу криптовалют у 2024-ому та особливості кожного типу

Представлений процес має свою класифікацію, яка передбачає декілька різні умови для кожного типу. Щоб дізнатись, що таке лендінг, варто звернути увагу на особливості кожної групи процесу. В першу чергу варто виділити депозитний та позиковий лендинг:

  • Депозитний. Користувачі можуть внести свої криптовалютні активи на платформу та отримувати винагороду у вигляді відсоткових ставок. Функціонально це подібно розміщенню депозиту в банку.

   Позиковий. У цьому випадку лендинг – це процес, коли користувачі можуть позичати криптовалюту в обмін на забезпечення (зазвичай цю роль виконують інші цифрові активи). Це може бути вигідно для трейдерів, які хочуть використовувати позичені кошти для торгівлі, коли ціна крипти відповідає торговій стратегії.

Беззаставний лендинг та лендингові протоколи

Щоб зрозуміти, що таке landing без застави, достатньо порівняти цей вид з кредитом.

  • Flash loans — це вид криптовалютного лендингу, де користувач може отримати позику без застави, але повинен повернути цей кредит. Це вимагає використання децентралізованих фінансових протоколів, таких як Aave чи Compound.

Разом з цим landing – це рішення, яке може бути автоматизованим, тому можна виділити ще один підвид цього інструменту.

  • Є децентралізовані протоколи, які надають можливість взяти криптовалютний кредит або надати свої активи в позику без прямої взаємодії з іншими користувачами. Такі протоколи використовують смарт-контракти для автоматизації процесів.

Один з прикладів функціонування такого рішення – функціонал на платформах, наприклад, на WhiteBIT. Щоб дізнатись, WhiteBIT lending – що це саме, варто уявити сервіс, який пропонує рішення з відповідними відсотковими ставками. Лендинг на біржі дає можливість отримувати пасивний дохід у вигляді прибутку, коли власні монети надаються у позику майданчику відповідно до обраного плану з фіксованою ставкою та іншими умовами.

Некласичний лендинг – що це: додаткові рішення, які можна знайти в криптопросторі

  • Ресурси для роботи з борговими зобов’язаннями.

Деякі лендінгові платформи дозволяють користувачам торгувати криптовалютним боргом. Трейдери можуть віддавати та купувати борг в обмін на певну фінансову винагороду або встановлений відсоток.

  • Спільні лендингові пули.

Це модель, де користувачі об'єднують свої активи в лендинговий пул, а потім діляться прибутком чи витратами в залежності від розміру їхнього внеску.

Якщо ви лише знайомитесь з процесом або хочете отримати відповідні гарантії, то краще починати з програм, які пропонують ліквідні та популярні торгові майданчики. Наприклад, можна обрати лендинг WhiteBIT чи Binance.

Переглядiв: 1441