Скандал у ЦРЛ Кропивницького: Чому медики працюють після летального випадку від COVID-19

07.04.2020 12:39
image

Працівники центральної районної лікарні у Кропивницькому стверджують, що потрапили у складну ситуацію через смерть 84-річної жінки від COVID-19. Учора їм повідомили, що заклад зачиняють на карантин, а працівники мають брати відпустку за свій рахунок. Першим про це у соцмережах повідомив лікар-анестезист Богдан Гавриш, інформує медіапортал DOZOR. 

«Нашу лікарню районну закрили на карантин, оскільки 31 березня та 4 квітня у нас було дві смерті від коронавірусу. За 4 квітня – підтвердилося на 100%. І  оскільки ми були контактні, і я теж контактував з цією людиною, у нас взяли аналізи, після чого сказали: «Лікарню зачиняють, йдіть додому. Хто може – беріть відпустки, в кого вони є, а у кого немає – ідіть за свій рахунок», - повідомив лікар.

Однак станом на сьогодні, 7 квітня, ситуація, за словами медиків, змінилася. І попри ризик їх зараження, заклад працює.

«Ми нічого не можемо зробити. Учора нам сказали, що нас закривають на карантин, а всі ми йдемо за свій рахунок додому. Незрозуміло, чому так, адже це бюджетна організація. Однак ми були готові навіть піти за свій рахунок, розуміючи ситуацію. Але після відео, оприлюдненого Богданом (лікарем-анестезистом – ред.), його хочуть звільнити, а лікарня працюватиме у повному режимі, навіть реанімація, яка була зачинена ще вчора. Її готові відкрити», - повідомив один із працівників закладу.

Головною проблемою для медиків є відсутність інформації щодо реальної картини по захворілим. Померла 84-річна кропивничанка, як стверджують медики, є родичкою одного з лікарів цього закладу. До цього жінка лікувалася в госпіталі для ветеранів, але потім лікар забрала хвору жінку та доправила її до центральної районної лікарні.

«Наш заклад не в переліку інфекційних, які можуть приймати таких хворих. Але навіть якщо так сталося – добре, ми все розуміємо, люди хворіють. Але згідно з законом, лікарню мають зачинити на карантин. Але чому цього не роблять і чому за свій рахунок – залишається незрозумілим», - обурюється медик.
image

Як повідомили у прес-службі Кіровоградської ОДА, наразі за фактом випадків захворювання у ЦРЛ проводиться епідеміологічне розслідування. Під час дзвінка за одним з номерів закладу медіапорталу DOZOR повідомили про те, що на даний час лікарня працює.  

У цей час прес-служба ОДА оприлюднила відеозвернення директора департаменту охорони здоров’я ОДА Олега Рибальченка, який повідомив, що медики закладів, які спілкувалися з хворими на коронавірус, мають бути самоізольовані.

«Медичні працівники, які під час виконання своїх службових обов’язків спілкувалися з пацієнтами, які мають підозру або вже захворіли на коронавірусну інфекцію, перебувають на самоізоляції, якщо це дозволяють побутові умови або знаходяться в лікарні, очікуючи на свій статус після додаткового обстеження за допомогою ПРЛ-діагностики. Після того, як лабцентр зробить відповідні обстеження, ці працівники зможуть повернутися до виконання своїх службових обов’язків. Зараз вони знаходяться, відповідно до вимог, на карантині, щоб не поширювати коронавірусну інфекцію», - зазначив посадовець.

За коментарем медіапортал DOZOR звернувся до очільника центральної районної лікарні Юрія Пивоварчука. 

«Усі, хто був в контакті, мають піти на самоізоляцію на 14 днів, незалежно від того, чи зробили їм мазок, позитивний результат чи негативний. Так каже законодавство. Мазки в усіх контактних працівників взяли, сьогодні прийшов результат, на щастя, всі результати негативні. Але вони все одно мають знаходитися на самоізоляції», - прокоментував Пивоварчук.
«Я запропонував колективу три варіанта: перший – ви йдете до епідеміолога з довідкою про те, що були в контакті з такою категорією хворих, і згідно з законодавством, вам випишуть лікарняний лист на 14 днів. Другий варіант – ви можете взяти відпустку на 14 днів. І третій – відпустка на 14 днів за свій рахунок. Нічого страшного тут немає. Сьогодні б 11:00 я збирав завідуючих і викликав анестезиста (автора відеозвернення в соцмережах, - ред.) Я запитав у нього, в чому питання. Він сказав: «Мені не роз’яснили». Хочу сказати, що я збираю завідуючих, заступників завідуючих, вони мають збирати свої колективи і довести до відома усю інформацію», - запевнив головлікар.

За словами Пивоварчука, остаточне рішення щодо закриття закладу на карантин буде вже у середу, 8 квітня. Лікаря-анестезиста, за словами головного лікаря, звільняти не збираються. 

 

 

 

 

Переглядiв: 11473