Сказ лисиці: Ковалівський парк у Кропивницькому визначений неблагополучним пунктом, а кілька вулиць – загрозливою зоною

12.03.2024 13:10

Ковалівський парк у Кропивницькому визначений неблагополучним пунктом через випадок виявлення у ньому лисиці, у якої діагностували сказ. Про це повідомила речниця Держпродспоживслужби області Наталія Шевченко сьогодні, 12 березня, інформує медіапортал DOZOR.

Так, лисицю помітили у парку 6 березня. Фахівці Кропивницької державної лікарні ветеринарної медицини відловили тварину та помістили її до спеціального вольєру. При цьому забезпечили її водою, їжею, окремим приміщенням, недоступним для інших тварин. Аби відловити її, довелося використати фіксуючу петлю, а для проведення досліджень – ввести певну дозу наркозу.

«Жодної загрози для життя фіксуюча петля не становила, вона слугувала для фіксації тварини і для проведення ін’єкції. Лисиця була у ветеринарній лікарні. Їжею та водою вона була забезпечена. Вольєр знаходиться окремо в закритому приміщенні, де немає доступу сторонніх осіб та інших тварин», - зазначила Наталія Шевченко.

Під час огляду тварини, фахівці лікарні зафіксували велику кількість кліщів, тож спочатку були два попередні діагнози: сказ та кліщовий бореліоз, який може давати подібну до сказу симптоматику.

«Другого дня тварина мала клінічні симптоми сказу. Відмовилася від їжі та води, з’явилося слиновиділення, спостерігався параліч нижньої щелепи, агресивна поведінка. Лисиця кидалася і гризла усе, що можна. Фахівці використовували захисні рукавиці і робили все, щоб полегшити симптоматику. У п’ятницю тварина померла. Відповідно до інструкції, в неї відібрали патологічний матеріал. Відомо, що підтвердити сказ можна лише після смерті тварини. Висновок експертної лабораторії підтвердив сказ. Відбулося засідання  місцевої надзвичайної протиепізоотичної комісії, яка вирішила: визначити неблагополучним пунктом парк Ковалівський, визначити загрозливу зону і визначити проведення подвірних щеплень тварин, які знаходиться на території вулиць Олефіренка, Похитонова, Євгена Чикаленка, Віктора Чміленка, Театральна, Нейгауза, Шульгіних, Шевченка, Ельворті, провулки Училищний та Леніна», - пояснила Наталія Шевченко.

Переглядiв: 1035