«Сорочку мати вишила мені…»: у Кропивницькому «Пектораль» представила виставку вишиванок з громад області (ФОТОРЕПОРТАЖ)

18.05.2023 12:42

В обласному центрі у виставковій залі креативного простору «Пектораль» відкрилася виставка вишиванок «Сорочку мати вишила мені…»  сьогодні, 18 травня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, на виставці представлені вишиванки, які надходили з низки територіальних громад Кіровоградщини.

«Ми подумали про те, що було б добре зібрати вишиванки з усіх громад області. Звісно, це великий проект, ми звернулися до громад області. Ідеально було б, якби з кожної громади надали старовинні вишиванки. Але тут зараз комбінація експонатів старовинних і сучасних. Найстаріша сорочка надана Суботцівською громадою – Богданівською сільською радою. Виявляється, що сорочка належала прабабусі директора Богданівського будинку культури і вишита в 1913 році. Вишита вона у нехарактерних для нашої області орнаментах та кольорах, але вона цікава, що це Буковинський стиль вишивки. Для Кіровоградщини притаманний більш атмосферний орнамент, на Буковині – квітковий. У ній більш заповнене полотно», - розповідає провідний методист декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва Наталія Деміхова.

На експозиції представлені цікаві вишиванки. Одна з них належить заслуженому майстру народної творчості Михайлу Покиданцев. Коли йшов пошук предметів для експозиції, то серед сорочок знайшли експонат, який створив цей відомий майстер. Також тут представлена вишиванка, яка належить  співачці,  художньому керівнику академічного театру музики, пісні і танцю «Зоряни»народній артистці України Антоніні Червінській.

«Антоніна Миколаївна розповіла, що ця вишиванка була вишита у 1987 році і це також стиль Буковини. Вишита бісером, який на той час був великою рідкістю. Тут дуже гарна якість тканини і самої вишивки. Сорочка надзвичайно гарна та приваблює око», - зазначає Наталія Деміхова.

Під час виставки також відбувся виступ народного аматорського фольклорного ансамблю «Ексампейя» обласного Центру народної творчості та дефіле у вишиванках від учасниць «Імідж Центру «Ольга».

Переглядiв: 1572