Студенти навчаються без книг та не мають практики в лікарнях – екс-декан медившу в Кіровограді

16.11.2018 12:37
image

Студенти міжнародного факультету Донецького медичного університету, який знаходиться у Кіровограді, не мають достатньої бази для навчання та можливості проходити практику у клінічних закладах. Про це під час прес-конференції повідомив екс-декан факультету Олександр Мухін сьогодні, 16 листопада, інформує медіапортал DOZOR.

«Коли до нашого міста приїхав цей виш, це було подарунком для області. У нас навчаються студенти з 46 країн світу. Бібліотеки у нас як не було, так і немає, студенти навчаються за електронними книжками. Чи можна навчатися через електронні книги? Жодна база не відкрита у Кропивницькому. Наше керівництво не хотіло укладати договори з комунальними медичними установами, оскільки треба було заплатити символічну суму. Взагалі цього року фінансування вишу немає. Досі студенти третього курсу у базовому корпусі, де знаходиться анатомія, фізіологія в той час, коли студенти мають бути в клінічних медзакладах, навчатися там. У студентів третього курсу, наприклад, викладається загальна хірургія. Хіба можна сидіти в кабінеті і так навчатися? Студент має крутитися в лікарнях з третього курсу. Керівництво вишу просто не хоче йти назустріч лікарям» - говорить екс-декан міжнародного медичного факультету Олександр Мухін, додавши, що виш не має бібліотеки, спортзалу, їдальні.
image
«Зараз у закладі проходить внутрішній аудит, щоб показати, які порушення є, а вони виявляються щодня. Є проблеми з базою вишу. Ректору погрожують, якого охороняє державна охорона, його побили під під’їздом.  Все через те, що декотрі працівники університету у змові з фірмами-контрактерами. Студенти після оплати вишу приходять з незрозумілими квитанціями зі старою печаткою університету. Хто розсилає ці квитанції – питання. Університет розуміє, що несе за це відповідальність і попри все навчатиме студентів. Ректор вишу вже написав заяви до поліції,подасть їх. Борги, які утворені  критичні, без коштів неможливо проводити навчання», - помічник ректора медвишу Сергій Нестеров, додавши, що у вишу викрали 31 мільйон гривень та мільйон євро.

За словами представника українського студентства Сергія Цивільського, якщо проблеми і іноземними студентами не будуть вирішені, то без них не буде університету, оскільки саме на коштах іноземних студентів тримається виш. Натомість представник фірми –контрактера Олег Коротенко говорить, що перебування іноземних студентів у Кіровограді  - не заслуга вишу, а фірм, які популяризують його та укладають договори зі студентами.

«Я - представник однієї з самих великих компаній, які мають ліцензію. 18 фірм-контрактерів уклали договір і привезли до Донецького медичного університету 1768 студентів з 2016 року.  Заслуга того, що студенти прибули в Україну – не медвишу, а фірми-контрактера. Це країни Африки, Сходу. Наша фірма уклала контракти з 2010 року з Донецьким медичним університетом. Цей виш фірма популяризує у всьому світі», - пояснює представник компанії-контактера Олег Коротенко.
image
«Студенти почали надавати претензії стосовно неякісного навчання – відсутності клінічних баз. Нота протесту надійшла від Індійського Посольства про те, що Донецький медвиш не рекомендований для навчання індійських студентів. В цей час ми ведемо переговори з індійськими посольствами та обіцяємо, що ситуація владнається, що ми спілкуємося з ректоратом. По кожному студенту є батьківські виписки, які ми готові надати. Кожного студента у разі несплати за навчання  виш має можливість відрахувати. Але жодного з наших студентів не було відраховано», – говорить Коротенко.

За словами Коротенка, при вирішенні інциденту студентам не доведеться сплачувати за навчання ще раз. Усі представники університету одноголосно запевнили, що виш працюватиме та навчатиме студентів і надалі.

Нагадаємо, перший проректор медичного університету Ігор Хрипаченко заявив, що під час аудиту в закладі виявили порушення, зокрема, міграційного законодавства, через які студенти-медики не мають права знаходитися в Україні та про те, що студенти – іноземці не сплатили навчання за перший семестр.

Переглядiв: 2083