Сучасні технології: на Кіровоградщині виростили перші 147 тис. сіянців із закритою кореневою системою

18.10.2023 11:57

У лісонасіннєвому центрі на Кіровоградщині виростили перші 147 тис. сіянців із закритою кореневою системою. Про це повідомляє ДП "Ліси України", інформує медіапортал DOZOR. 

Так, перший лісонасіннєвий селекційний центр розташували на базі філії "Чорноліське лісове господарство". Цієї весни фахівці філії запустили лінію посіву і заклали перші касети із сіянцями дуба звичайного та сосни кримської. Лінія для посіву в лісонасіннєвому центрі модернізована і обладнана під посів жолудя, хоча стандартно ця лінія розрахована лише на насіння хвойних порід.

Насіння, яке висіяли весною, тепер уже стало повноцінним садивним матеріалом. Весь сезон за сіянцями доглядали фахівці філії, забезпечили сприятливий мікроклімат за допомогою автоматичного поливу та притінення. На полі для дорощування у лісонасіннєвому центрі готові до висаджування на площі перші 147 тисяч сіянців із закритою кореневою системою, з них 108 тис. сіянців дуба звичайного і 39 тис. штук сіянців сосни кримської. Цієї кількості садивного матеріалу вистачить щоб створити 30 га лісів.

Для Кіровоградщини це перший досвід використання сучасних технологій для вирощування сіянців із закритою кореневою системою та це точно великий крок вперед. Сіянці із закритою кореневою системою мають високу приживлюваність - понад 90%, та гарний річний приріст. Одне з головних завдань ДП "Ліси України" створити всі умови у філіях для вирощування якісного садивного матеріалу, який надалі буде основою лісових насаджень

Переглядiв: 503