Територію «Дуб Вартовий» на Кіровоградщині можуть віднести до природно-заповідного фонду

04.02.2022 11:18

Територію “Дуб Вартовий” можуть оголосити такою, що належить до природно-заповідного фонду місцевого значення без вилучення земельних ділянок. Відповідний проект рішення оприлюднений на сайті обласної ради, інформує медіапортал DOZOR.

Так, об’єкт знаходиться смт. Нова Прага, Новопразька селищна рада Олександрійського району  Проєктована ботанічна пам’ятка природи місцевого значення “Дуб Вартовий” являє собою одиноке дерево виду дуб черешчатий (Quercus robur L.), що зростає на межі між присадибними ділянками будинків № 43 та № 45 по вул. Тимірязєва у смт. Нова Прага. Дерево знаходиться у задовільному стані, плодоносить. Його окружність стовбура на висоті 1,3 м складає 5,35 м. На висоті близько 2,5 м стовбур розгалужується на дві частини. Крона правильної форми, розлога, що характерно для дубів, що зростають поодиноко. Висота дерева складає близько 25 м.

Це дерево є унікальним об’єктом природи для цього населеного пункту, оскільки має важливе культурно-естетичне, пізнавальне та історичне значення. Вік дуба понад 200 років.

У населених пунктах Кіровоградської області наявність поодиноких дерев чи їх груп з віком понад 200 років є досить рідким явищем, тому виявлення та надання таким деревам статусу об’єктів природно-заповідного фонду України є важливим напрямком у природо-охоронній діяльності. Виявлений дуб відомий серед місцевих жителів як “Дуб Вартовий”. Назву пов’язують з місцевою легендою про вартового, який ціною власного життя попередив жителів села про набіг кочівників.

 

               

Переглядiв: 702