Нині українці святкують Масляну – останній тиждень перед Великим постом. Традиційною стравою у цей період, як відомо, вважаються млинці. Найсмачнішими рецептами з сайтом DOZOR поділилася відома у Кіровограді кулінар та автор кулінарної школи «Food Sсhool» Галина Артеменко.
Млинці звичайні
Мені подобається цей рецепт тим, що млинці з такого тіста можна приготувати максимально тонкими, вони не рвуться, але все одно залишаються м'якими. Так виходить завдяки тому, що основа складається з молока, змішаного порівну з водою. Вода робить тісто міцним, а молоко - м'яким.
Інгредієнти:
1 стакан молока;
1 стакан води;
1 склянка борошна;
2-3 яйця;
100 мл рослинного масла;
сіль, цукор - за смаком.
Необхідно змішати всі інгредієнти і збити тісто блендером, щоб розбити всі грудочки. Млинці, у складі яких вже є рослинна олія, можна пекти на сухій сковороді. Готові млинці треба скласти на тарілку та накрити кришкою для мікрохвильовки.
Панкейки з шоколадними краплями
Взагалі, панкейки – ті ж оладки. Багато хто їх ще називає «млинці, як в американських фільмах». Тісто для них готують на основі молока, але мені більше подобається використовувати кефір або йогурт. А печуть їх на сухій сковороді, тому вони, на відміну від наших оладок, нежирні, більш ніжні і легкі. А ще панкейки їдять не по одному, а складають гіркою і відрізають, ніби торт.
Інгредієнти:
1 склянка борошна;
1 чайна ложка розпушувача;
щіпка солі;
1 стакан йогурту;
2 яйця;
3 столові ложки рослинної олії;
шоколад.
Змішайте борошно з розпушувачем, потім додайте йогурт, яйця до однорідності і зникнення грудочок. Після додайте рослинне масло. В самому кінці додайте в тісто подрібнений шоколад.
Млинцевий торт з горбушею
Найкраще такий торт приготувати, наприклад, вранці або з вечора, і залишити його спочивати «в обіймах холодильника» на кілька годин, щоб солона риба почала вростати в усі інші інгредієнти своїми ароматами.
Інгредієнти для тіста:
250 мл молока;
350 мл води;
3 яйця;
100 мл рослинного масла;
160 гр борошна;
сіль;
щіпка цукру.
З набору інгредієнтів приготувати стандартне млинцеве тісто і випікати млинці на сухій добре розігрітій сковороді, оскільки у складі тіста є олія.
Інгредієнти для начинки:
4 плавлених сирки;
300 гр солоної горбуші (або інший червоної риби);
невеликий пучок кропу;
4 столові ложки домашнього майонезу;
кілька шматочків риби і лимон для прикраси
Змішайте в блендері плавлені сирки і майонез. Додайте рубаний кріп і нарізану невеликими кубиками червону рибу. Масою, яка вийшла, треба перемазати готові млинці та дати млинцевому торту настоятися.
Фото Галини Артеменко