Топ-3 рецепти «швидких» пасок від відомого кіровоградського кулінарного блогера (ФОТО, ВІДЕО)

14.04.2017 08:01

image

Вже у неділю українці святкуватимуть свято Великодня. Традиційною стравою  у великодні свята, як відомо, вважаються паски. Найсмачнішими рецептами з сайтом DOZOR поділилася відома у Кіровограді кулінар та автор кулінарної школи «Food Sсhool» Галина Артеменко.

«З приводу того,  як пекти на Великдень традиційний або швидкий варіант паски, кожен вибирає своє. Я завжди вважала за краще пекти здобні, тому що саме такий варіант бачиться мені справжнім. Він наповнений енергетикою, чимось сакральним і загадковим, не дивлячись на те, що за великим рахунком це просто смачна булка. Але чим поганий швидкий варіант? Нічим, якщо з дріжжевим тістом ви працюєте невпевнено, неохоче, або просто часу на це у вас немає! Більш того, будь-яка з цих домашніх пасок однозначно буде смачнішою, ніж куплена в магазині», - стверджує кулінарка.

Здобна медова дріжджова паска: данина традиціям

Інгредієнти:

1 ст. кефіру (або кислого молока)

12 гр свіжих дріжджів (або 4 сухих)

щіпка цукру

приблизно 450 гр борошна ( кількість може коливатися в залежності від борошна, так що дивіться на саме тісто: воно повинно бути м'яким, ніжним, але збиратися в кулю)

2 яйця

70 гр меду

50 гр м'якого вершкового масла

20 гр рослинної олії

щіпка солі

ванільний екстракт.

Кефір злегка підігрійте (30-32 градуса), розпустіть в ньому дріжджі і додайте дрібку цукру. Вмішайте 100 гр борошна із загальної кількості, накрийте та залиште на 20-30 хвилин, поки опара не стане пишною. Змішайте опару з яйцями, медом, маслом, сіллю, ваніллю і з борошном, яке залишилося, замісіть гладке тісто. В самому кінці замісу додайте  родзинки. Залиште тісто для бродіння на годину-півтори до збільшення обсягу в 2,5-3 рази. Потім розділіть тісто на частини за розміром ваших форм (у мене вийшло 3 паски по 1 літру), накрийте плівкою, щоб тісто не обвітрювалося, і залиште до тих пір, поки тісто не виросте втричі (до повної вистоювання). У мене пішло 65-70 хвилин. Увімкніть  духовку на розігрів найкраще відразу ж, як відправили на вистоювання пасок. Випікайте паски при 200 градусах хвилин 25 (до рум'яного кольору).

image

Швидкий шоколадний пасхальний кекс

З цими пасками все дуже просто, дуже швидко і без зайвих проблем. Готується за загальним «кексовим» методом.

Інгредієнти:

500 гр жирних вершків

150-200 гр цукру

4 яйця

250 гр кефіру

50 гр какао

680 гр борошна

2 ч. ложки соди

щіпка солі

100 гр волоських горіхів (підрум'янити)

150 гр копченого чорносливу (замочити в коньяку)

Збийте вершки до пишності разом з цукром, потім по одному додайте яйця, після чого додайте кефір. Окремо змішайте какао, борошно, соду і сіль, і акуратно додайте сухі інгредієнти в тісто. Розподіліть тісто по формах і випікайте при температурі  160 градусів протягом 100-120 хв. Готовність перевіряйте дерев'яною шпажкою.

image

 Паска з лаймом, кокосом та ромом

Інгредієнти:

начинка:

50 г світлого родзинок

40 г кокосової стружки

цедра і сік 1 лайма

25 г натурального лаймового сиропу (якщо його немає, замінити медом)

20 г кокосового масла

1 ст. л. темного рому

2 ч. Л. меду

опара:

125 г борошна

75 г води

75 г трохи теплого молока

50 г борошна

5 г сухих дріжджів

тісто:

вся опара

325 г борошна

100 г жирних вершків

70 г ванільного цукру

2 яйця

25 г темного рому

1,5 (3 щедрі щіпки) солі.

Фото, відео надані Галиною Артеменко

Переглядiв: 3275