Троє кропивничан потрапили до лікарні через гриби

23.03.2023 11:19

Внаслідок споживання маринованих дикорослих грибів домашнього приготування троє мешканців м. Кропивницький потрапили до лікарні. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у Держпродспоживслужбі області. 

Одна з потерпілих восени минулого року власноруч назбирала дикорослих грибів різних видів у лісі в м. Чигирин Черкаської області. В домашніх умовах жінка замаринувала зібрані гриби.

Під час святкування Дня народження в одному з закладів громадського харчування м. Кропивницький грибною стравою домашнього приготування поласували 4 особи. Вже через 20 хвилин після споживання у трьох потерпілих проявилися симптоми отруєння (нудота, загальна слабкість). 

Окрім цього в рамках проведення санітарно-епідеміологічного розслідування фахівцям Держпродспоживслужби стало відомо, що на святкуванні потерпілі також споживали алкогольний напій невідомого походження, принесений жінкою.

В лікувальному закладі постраждалим встановили заключний діагноз гостре отруєння сурогатами алкоголю в поєднанні з дикорослими грибами. Ще одна особа, яка споживала страву та напій, не мала симптомів отруєння. Наразі всі потерпілі виписані в задовільному стані після отримання медичної допомоги.

Залишки підозрілого харчового продукту (дикорослі гриби) на момент розслідування в домашньому вогнищі були відсутні. Алкогольний напій, за словами потерпілої, був придбаний з рук.

Спеціалісти Кропивницького районного управління провели роз'яснювальну роботу з потерпілими та їх родичами щодо питань профілактики отруєнь грибами, ризиків вживання дикорослих грибів та сурогатів алкоголю. Також питання профілактики отруєння дикорослими грибами розглянуто на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Кропивницькій РВА.

Адміністрацію закладу громадського харчування, де сталася подія, поінформовано про заборону вживання в закладі громадського харчування алкогольних напоїв та інших страв домашнього приготування.

Зазначимо, що за минулий рік в області зареєстровано 5 осередків отруєнь дикорослими грибами, внаслідок яких постраждали 7 осіб (4 дорослих та 3 дітей). Протягом 2021 року було зафіксовано 6 випадків з 9 потерпілими, із них 3 особи померли від ускладнень.

Переглядiв: 878