Це буде гірше, ніж у Чорнобилі: Шахтарі про можливе відключення електроенергії на підприємстві

23.12.2020 09:59
image

Шахтарі Кіровоградщини виступили перед депутатами обласної ради з вимогами звернутися до органів центральної влади України під час сесії сьогодні, 23 грудня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, проблема – у фактично повному зупиненні ДП «СхідГЗК». Зупинка роботи уранових шахт, можливе відключення від електроенергії підприємства можуть призвести до екологічної катастрофи, яка вдвічі жахливіша за лихо, яке сталося на Чорнобильській АЕС.

«Ми трудовий колектив ДП «СхідГЗК». Дане підприємство є стратегічним для нашої держави, воно несе енергетичну незалежність нашої країни. Зараз це підприємство виведене у простій, фактично воно все зупинене. Підприємство видобуває уран. Три урановибдобувні шахти знаходяться в центральній частині України. Дані шахти видобувають уран.  Зараз пустоти і горизонти підприємств водовідкачуються, але ці води містять радіонукліди. Сьогодні заборгованість підприємства за електроенергію складає вже більше 100 мільйонів гривень і є листи про відключення електроенергії. І це не перше повідомлення і були спроби відключити. Коштів погасити боргів немає, трудовий колектив не працює. Якщо ми відключимо електроенергію, то на всій Кіровоградщині буде екологічне лихо. Води шахтні забруднені радіонуклідами, піднімуться до рівня ґрунтових вод, питної води не буде, річками радіонукліди рознесуться по всій Україні. Тут буде вдвічі гірша катастрофа, ніж у Чорнобилі», - констатує один з виступаючих шахтарів.

За словами шахтарів, вони зверталися до усіх органів влади  - президента, голови ОДА, Кабміну та інших представників влади. На сьогодні, кажуть шахтарі, вони отримали лише 50 мільйонів та обіцянки. Втім вимога шахтарів – не лише в отриманні заборгованості по зарплатам. Їх найголовніше прохання – щоб влада запустила підприємство і воно повноцінно функціонувало.

«Ми просимо, щоб ви звернулися до прем’єр-міністра, президента. Якщо ви не звернетеся, то ми поїдемо своїм ходом, - звертаються шахтарі. – Нам немає, куди іти, оскільки це наша домівка».

Серед вимог шахтарів – вжити заході для вирішення питання щодо відновлення роботи підприємства, призначити відповідальну особу, яка б займалася даним питанням.

Депутати обласної ради підтримали прохання працівників шахт, вже зараз йде підготовка відповідного звернення до влади України. 

Переглядiв: 1455