У департаменті освіти пояснили, чому прибирають шини біля дитсадків та шкіл Кіровоградщини

10.04.2021 08:00

Як відомо, на території освітніх закладів Кропивницького розпочався демонтаж шин. Про причини їх прибирання медіапортал DOZOR дізнавався в департаменті освіти Кіровоградської ОДА. 

За словами головного спеціалісту департаменту Розалії Подплетньої, мова йде в першу чергу про безпеку учнів та педагогів.

«Мова йде про здоров’я учасників освітнього процесу. Ми ще  в листопаді направляли рекомендаційний лист на всі органи управління освіти обласного підпорядкування, щоб привернути увагу освітянської спільноти до того, що шини, які використовуються на надвірних інсталяціях – автомобільні шини відносяться до IV класу небезпеки (малонебезпечні)», - пояснила фахівець.

Посадовець пояснює: старі автомобільні шини, розміщені на територіях закладів середньої освіти, виділяють шкідливі для здоров’я та життя сполуки.

«Якщо керуватися законом «Про охорону навколишнього середовища», де є стаття «Екологічні права громадян», то пунктом «А» зазначено наше право на безпечне життя, здоров’я та навколишнє середовище. Ми зорієнтували листом наших освітян на це. І я дуже вдячна управлінню освіти Кропивницької міської ради, зокрема, Ларисі Костенко, за те, що вони почали організацію цієї роботи одразу після отримання рекомендаційного листа. Ці шини виділяють шкідливі сполуки поліароматичні речовини (вуглеводні – ред.), особливо активно ці речовини виділяються у теплу пору року. Під час нагрівання починає виділятися високотоксичний пил від цих зношених автомобільних шин, особливо, якщо вони непофарбовані. Там велика концентрація бензопірену, який є канцерогеном. Діти бігають влітку по цим шинам по декілька годин – дві години до обіду і дві години після і дихають цими речовинами», - розповіла Розалія Подплетня.

За словами посадовиці, шини не просто демонтують, а утилізують на базі ліцензованих компаній. Одна з таких знаходиться у Кропивницькому в мікрорайоні Балашівка. Наразі ці шини приймають безкоштовно. Замість них на територіях закладів планують встановити безпечні ігрові майданчики.

«Зараз формуються кошти на те, щоб придбати ігрове обладнання. Це буде робитися цивілізовано – шини замінюватимуть на дерев’яні ігрові інсталяції, наприклад. Будуть створені ігрові майданчики», - резюмувала фахівець. 

 

Переглядiв: 3733