У двох районах Кіровоградщини хочуть збудувати альтернативні електростанції

05.12.2017 11:20
image

На території Олександрійського та Новоархангельського районів декілька компаній, зокрема, іноземна "Енісолар" (Туреччина), планують збудувати сонячні електростанції. Про це повідомив представник компанії Еніс Факиоглу, інформує DOZOR.

«Ми займаємося такими проектами вже 15 років. Останні роки встановлюємо здебільшого вітрові станції. Ми спроектували багато станцій сонячних та вітряних. Проекти створені на міжнародному рівні. У нас є багато знань, фінансова підтримка з приводу впровадження проектів. Ми вирішили обрати Україну нашим партнером для розвитку, бо Україна – важливий партнер. Ми хочемо залучати інвесторів, які будуть тут працювати. ЄБРР фінансуватиме 60% вартості сонячних електростанцій за кредитною лінією, це вигідно»,  - повідомив представник турецької компанії Еніс Факиоглу.

За словами заступника голови Кіровоградської ОДА Андрія Коломійцева, основні перспективи щодо створення сонячних електростанцій є у розвитку сільського та фермерського господарств. Саме фермери здебільшого, маючи достатньо коштів, встановлюють альтернативні енергетичні станції.

«З 2014 року почався бум альтернативної енергетики. Ми почали нашу роботу з Львівської області, уклали меморандуми про співпрацю. Будівництво станцій завершиться у 2019 році. «Зелений» тариф від ЄБРР стимулює до створення таких альтернативних станцій. У Херсонській області ми підписали меморандум про співпрацю щодо будівництва сонячних електростанцій. На Кіровоградщині ми обрали Олександрійський район та Новоархангельський для будівництва сонячних електростанцій. Ми збудуємо станції на 10МВт та будемо дивитися, як відноситься до проекту громада. Основні переваги сонячної електростанції – це те, що всі податки будуть йти до місцевого бюджету. Орендна плата буде коливатися від 35 тисяч гривень за гектар на рік. Нам потрібно 20 гектарів, тому майже 800 тисяч гривень до місцевих бюджетів», - зазначив представник ТОВ «Атлас Глобал Енерджи» Святослав Жмуцький.

Наприкінці зустрічі  представники фірм та Кіровоградської ОДА підписали меморандум про співпрацю.

«Компанії, з якими ми підписали меморандум, виступають нашими потенційними інвесторами. Ми в свою чергу готові гарантувати інформацію, допомогу в майбутньому інвестуванні будівництва на тих земельних ділянках, які їх зацікавили. Ми гарантуємо легкість в дозвільній системі», - зазначив у коментарі сайту DOZOR заступник голови ОДА Андрій Коломійцев.
image
image
image
Переглядiв: 2158