У Кіровограді хочуть монетизувати проїзд пільговиків

16.04.2018 12:02
image

У міськраді планують провести монетизацію проїзду пасажирів пільгових категорій. Відповідну пропозицію обговорювали представники влади та перевізники під час наради сьогодні, 16 квітня, інформує медіапортал DOZOR.

За словами заступника міського голови Олександра Мосіна, наразі розроблені рекомендації щодо монетизації проїзду пільговиків, котрі самі обиратимуть, якому перевізнику надавати ці кошти. Згідно з законодавством, на пільгові перевезення мають право 20 751 містян.

«Згідно з постановою Кабміну «Про встановлення державних та соціальних нормативів у сфері транспортного обслуговування» №196, передбачається розподіл пільгового проїзду. Також було затверджено порядок 11 поїздок для користування тролейбусом, автобусом та 8 поїздок міжміським транспортом. Порядок надання пільг у готівковій формі визначено для 10 пільгових категорій. До цих категорій входять учасники бойових дій, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи І та ІІ груп, діти, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, ветерани силових структур, особи з інвалідністю І, ІІ, ІІ груп, діти з інвалідністю віком з 6 до 18 років і реабілітовані особи, які отримали інвалідність внаслідок репресій. Ці категорії мають право отримати кошти на 30 поїздок щомісяця», - пояснив начальник міського управління транспорту Олександр Вергун.

image

За словами посадовця, особи, які є у порядку, отримуватимуть на пенсійний рахунок гарантовану суму на поїздки у міжміському та міському транспорті. Але для поїздок у міжміському транспорті запланують кошти лише для трьох пільгових категорій  - діти-сироти, учасники бойових дій, інваліди І та ІІ груп. Розраховуватимуть поїздки  наступним чином: середню вартість проїзду визначатиме ОДА, згідно з середнім тарифом на проїзд у комунальному транспорті по області, зокрема, згідно з середніми тарифами на КП «Електротранс».

За словами начальника фінансового управління Любові Бочкової, впровадження відшкодування проїзду для пільговиків у готівковій формі потребує 19,8 мільйонів гривень. У середньому пільгові категорії отримуватимуть щомісяця на рахунок 97,5 гривень.

image

Процедура монетизації має запрацювати з 1 липня цього року, однак депутати та перевізники мають вже цього місяця визначитися з тим, чи хочуть вони впровадження даної процедури. Пенсіонери ж за віком до даного переліку пільгових категорій не входять через брак коштів. Для того, щоб компенсувати перевізникам проїзд пенсіонерів за віком, потрібно 60 мільйонів гривень, але таких коштів міська рада не має.

«Я думаю, що це важливе питання і воно має велике значення для впорядкування пільгових перевезень. Якщо виконавчий орган влади дійшов до такого рішення, то воно має сенс. Певна річ, що для перевезень і для пасажирів буде мати позитивний характер, оскільки зникнуть конфлікти, які виникають. У нас немає можливості встановити, чи має право той чи інший пасажир право на пільговий проїзд, зараз дуже багато пасажирів з «лівими» посвідченнями. Це є раціональне рішення на сьогодні», - зазначив директор ПП «Олікс» Дмитро Вінницький.

image

Після обговорень міський голова вирішив винести дане питання на розгляд депутатського корпусу під час депутатського дня. Крім цього, найближчим часом з’явиться вже підготовлений проект рішення, до якого можуть вноситися зміни протягом 20 робочих днів.

 

 

 

Переглядiв: 3211