У Кіровограді представили ресурс для виявлення земельної корупції

26.10.2017 12:41
image

В обласному центрі представили інтернет-ресурс Openland.in.ua, на якому представлені усі договори оренди, надані  міською владою, сьогодні,  26 жовтня.  Про це повідомляє DOZOR.

За словами керівника Центру медіарозслідувань Прозоро Павла Лісниченка,  ресурс буде корисним для журналістів та громадських діячів.

"Цей портал є пошуковим для договорів на землю,  які були укладені між міською радою та суб'єктами господарювання. Працювали ми над цим проектом тривалий час,  оскільки міська рада не поспішала з нами співпрацювати", - говорить Павло Лісниченко.

За інформацією, на сайті можна дізнатися кадастровий номер тієї чи іншої земельної ділянки,  адресу, назву підприємства орендатора,  розмір земельної ділянки, ставку оренди,  дату прийняття рішення та інше.

"Ми знаходили цікаві випадки занадто дешевої оренди. Ми дізналися,  що платять у нас від 30 копійок за 1 м. кв. до 300-400 гривень. Ми разом з колегами з інших громадських організацій будемо ініціювати переоцінку земель міською радою і проведення до ладу нормативної бази. Тому що наразі, на жаль,  не відомо, як визначалася оцінка землі, як визначалася вартість,  чим керувалися депутати, визначаючи розмір оренди. Є норма сплати від 3% до 12% за законодавством, але хто і скільки буде платити, вирішують депутати. Тут є певний корупційний ризик,  який ми хочемо мінімізувати", - підсумував Павло Лісниченко.

Наразі на сайті є до 4000 договорів на оренду.

 

Переглядiв: 3527