У Кіровограді відкрилася виставка старовинних листівок (ФОТО)

06.03.2017 12:02

image

У відділі мистецтв обласної наукової бібліотеки ім. Чижевського відкрилася виставка українських старовинних листівок з колекції Юрія Тютюшкіна «Квітують мальви біля хати». Про це повідомляє DOZOR.

На виставці представлені листівки кінця ХІХ – початку ХХ століття, періоду, який називають золотим віком листівок. Адже тоді «відкритий лист» був не просто повідомленням, а подарунком, сувеніром, який надсилали, щоб порадувати близьких. Такі листівки не викидали, а вішали на стіни або зберігали в спеціальних альбомах, адже вони були справжніми витворами мистецтва.

Більшість з мініатюр, представлених на виставці, спеціально для листівок намалював український художник Євген Вжещ.Це і види українського села (саме такі листівки були особливо популярні, адже їх надсилали друзям у столицю, за кордон і т.п., щоб вони згадали українські краєвиди), і просто квіти, і жанрові картинки.

Взагалі ж колекціонери більше цінують листівки з фотографіями міст. Юрій Тютюшкін, наприклад, розповів, що має повну колекцію листівок з видами Єлисаветграда. Та й шукати їх, насправді важче, адже листівки з видами міста відправляли не сюди, а звідси. Тож шанс знайти якусь рідкісну єлисаветградську листівку десь у Петербурзі вище, ніж тут. З цієї точки зору ці живописні листівки, мабуть, менш цінні, зате наскільки красиві!

image image

 

Переглядiв: 5980