У Кіровограді відкриють пам’ятну дошку відомому письменнику

03.06.2019 07:48

В обласному центрі відбудеться відкриття пам’ятної дошки письменнику, драматургу Юрію Олеші у понеділок, 10 червня. Про це медіапорталу DOZOR повідомили організатори заходу.

«Два роки треба було потратити тільки для того, щоб отримати дозвіл на встановлення пам’ятної таблиці  на вулиці де він народився.    Сьогодні ми вже готові (хоча б  таблицею) увінчати в нашому місті пам'ять про Юрія Олешу - знаного письменника і драматурга, котрий подарував дітям цілого світу магію байки «Про трьох товстунів». Людину, яка не зважаючи на звірячі сталінські репресії, не відмовилася від свого походження», - повідомляють організатори заходу.

Відкриття дошки відбудеться о 13:00 за адресою:  вул. Шевченка 20/24.

Довідково: 

Юрій Олеша народився 19 лютого (3 березня) 1899 р. у Єлисаветграді (теперішній Кропивницький) у католицькій сім'ї походженням з старого білоруського шляхецького роду. Його рідною мовою була польська. В трирічному віці разом з батьками переїхав до Одеси. 

У 1922 переїжджає до Москви. Першим твором, який прославив письменника, став роман-казка «Три товстуни» (рос. «Три толстяка»), написаний у 1924, опубл. у 1928 (ілюстрації Мстислава Добужинського). У 1930 р. для МХАТу автор створив на основі твору п'єсу, яка досі успішно йде на сценах багатьох країн світу. Її переклали на понад 15 мов. За мотивами казки згодом було створено балет (музика Віктора Оранського) і знято фільм (режисер Олексій Баталов).

Переглядiв: 585