У Кіровограді виявили кліщів, інфікованих збудником лайм-бореліоза 

14.04.2017 17:14

image

На території кіровоградського дендропарку та Лісопаркової виявили кліщів, інфікованих збудником лайм-бореліоза. Про це сайту DOZOR повідомила заступник директора Кіровоградського обласного лабораторного центру Надія Оперчук.

 «З початку березня до лабораторії доставлено 348 кліщів, на жаль, в десяти випадках ми маємо позитивний результат, тобто кліщі виявилися інфікованими збудником лайм-бореліоза. Вісім з них знайшли у денропарку,  ще два  - виявили у Лісопарковій, у мікрорайоні Новомиколаївка. На інших територіях інфікованих кліщів не виявлено», – повідомила Надія Оперчук.

За словами спеціаліста, про загрозу отримати укус інфікованого шкідника має повідомляти містянам керівництво того чи іншого об’єкта.

«Необхідно виставляти таблички «Обережно, кліщі», скошувати траву, вивозити своєчасно сухе гілля, хмиз, там ці комахи можуть розмножуватись. Обов’язково треба боротися з гризунами, тому що кліщі живуть і на них. Ми чекаємо інформацію про те, які з цих заходів були проведені від керівництва дендропарку та влади міста», - зазначила Оперчук.

Фахівець лабораторного центру стверджує, через укус інфікованого кліща  можна і не отримати інфекційне захворювання, якщо його своєчасно видалити з тіла.

 «Від терміну присмоктування та терміну перебування на тілі людини, залежить те, чи буде людина інфікована, чи ні. Якщо кліщ буде видалений одразу, своєчасно, то ризик зараження  мінімальний. Але якщо кліщ перебуває на тілі людини дві, три доби, тоді ризик зараження наближається до 100%. При наявності кліщів треба звертатися за медичною допомогою, в лікувальний заклад, де кліщ правильно видалять, проведуть огляд людини, надуть рекомендації, та призначать медикаментозне лікування, якщо це потрібно», – додала заступник директора Кіровоградського обласного лабораторного центру Надія Оперчук.

Під час пори пікніків та прогулянок на відкритому повітрі фахівець лабораторного центру радить кіровоградцям носити щільно прилягаючий одяг світлих тонів, щоб можна було швидко виявити шкідника, покривати голову, кожні дві години перевіряти себе та супутників на наявність кліщів та  використовувати репеленти, які відлякують кліщів та інших комах.

image

Переглядiв: 5793