У Кіровограді жінка з інвалідністю живе в жахливих умовах та антисанітарії (ФОТО)

12.01.2019 11:30

Жителька будинку на вулиці Ізмаїльській, 12, Наталія Бісерова, яка отримала інвалідність багато років тому, живе в антисанітарних умовах та з пошкодженим дахом у своєму приватному будинку. Маючи рідних, які інколи навідуються до неї, як і представник соціальної служби, пенсіонерка залишається недоглянутою. Про це редакції медіапорталу DOZOR повідомила сестра Наталії Бісерової Зінаїда Згіблова.

За словами жінки, її сестра 15 років тому отримала перелом шийки стегна. Через несвоєчасне звернення до лікарів жінка стала інвалідом ІІ групи та не зовсім не ходить. З роками її стан погіршився і доглядати за нею по факту нікому.

«За нею ніхто не доглядає. У туалет вона ходить в кімнаті. Винести все це немає кому. Є у неї син, але він до матері не ходить. Є невістка, яка також не приходить. Навідується онук, але він приходить ненадовго – інколи готує їжу та приносить воду. Але що може робити дитина в 14 років? Купати її не може, наприклад. Соціальні працівники приходять, навідується жінка  з соцслужби Ленінського району. Але оскільки Наталії лише 65 років, то соціальна служба бере з неї гроші. Помила плиту – 10 гривень, підсмажила котлети з магазину – також 10 гривень. Також за купівлю продуктів беруть гроші, згідно з вагою. Щоб помити вікна, треба заплатити 90 гривень. Але цього не роблять, як слід. Наталія зараз живе в антисанітарних умовах. Їй приносять їжу двічі на тиждень і вона їсть все, що є на тому стільчику біля неї, продукти псуються, хліб цвіте, а дійти до холодильника вона не може. Одного разу вона вже отруїлася»,  - стверджує жінка.

Водопостачання в частині будинку, де живе пенсіонерка, немає. Сам будинок також в жахливому стані – дах протікає, зі стелі сиплеться штукатурка.

«У неї є син, який дуже її ображає, висловлюється нецензурними словами по відношенню до матері. Нічого з цим будинком він не робить, а найняти вона нікого не може ні фізично, ні матеріально, в неї пенсія  всього 1500 гривень. Я телефонувала її сину і говорила, що восени під час дощів вона просто втопиться, бо протікає стеля», - каже Зінаїда Дмитрівна.  

Сестра Наталії Бісерової каже, що хотіла б запросити свою звідну сестру до себе жити, але побоюється, що не зможе впоратися з її доглядом, оскільки їй 72  роки і є проблеми зі здоров’ям.

У територіальному центрі соціального обслуговування Подільської (Кіровської) районної ради пояснили, що допомога надається у відповідності із законодавством.

«У жінки є син 1972 року народження. Він повинен забезпечувати догляд, тому вона у нашому центрі обслуговується на платній основі. Її обслуговує соціальний працівник, яка за договором, купує ліки та продукти харчування, а також займається прибиранням. У цієї жінки третя група рухової активності, тому соцпрацівник відвідує її лише двічі на тиждень», - пояснив начальник територіального центру соціального обслуговування Подільського району Василь Гуцул.

За коментарем медіапортал DOZOR звернувся до сина Наталії Бісерової Олександра, який стверджує, що регулярно допомагає матері, але погоджується з наявністю проблем, які він вирішити самостійно не може.

«Дійсно, в мене матір має інвалідність і зараз знаходиться в лежачому стані. Є дуже цікаве питання. В мене своя родина та діти і я також практично інвалід, але намагаюся працювати. Якщо серйозно, то мені складно допомагати одному. Ми допомагаємо матері, навідуємо, готуємо їжу, допомагаємо по дзвінку. Після школи і на вихідних до неї приходить мій син. Чим можу допомагаю і я, коли немає ніяких особливих справ.  До мами ще й приходить патронажна сестра і вона також допомагає. Моїй матері потрібна допомога, адже у нас немає таких знайомих, які виконували б, наприклад, будівельні роботи, у них немає такої можливості», - говорить син хворої містянки.

Депутат округу, де проживає хвора жінка, Тетяна Волкожа у коментарі медіапорталу DOZOR порадила написати письмове звернення родичці, яка повідомила про ситуацію, та доставити його до приймальні громадян. Там обіцяють розглянути звернення. Бажаючі допомогти жінці можуть звернутися за детальною інформацією до родички жінки за номером: 097 810 47 67 - Зінаїда. 

Переглядiв: 2736